Cum să alegeți cel mai bun procesor? 2021

cel mai bun procesor

Alegerea procesorului unui calculator se bazează pe bugetul alocat sistemului și modul în care va fi folosit.


Pentru un calculator obișnuit, de tip desktop, compatibil cu Windows și aplicațiile uzuale desktop de pe Windows, ne interesează un procesor x86_64 (cunoscut și ca AMD64).

VEZI TOATE PROCESOARELE RECOMANDATE

cel mai bun procesor AMD

În mod curent pe piața din România sunt 2 producători de astfel de procesoare: Intel și AMD (internațional, mai există Hygon, care produce o variantă a procesoarelor AMD pentru China și VIA, care produce procesoare compatibile x86_64 de nișă).

intel vs amd


Începând cu 2010, Intel a introdus denumirile Core i3, i5, i7, și mai târziu i9, care separă procesoarele în clase de performanță.

INTEL CPU s

AMD a adoptat denumiri asemănătoare începând cu seria Ryzen — Ryzen 3. Ryzen 5, Ryzen 7 și Ryzen 9 și Ryzen Threadripper.

procesoare AMD ryzen

Pe lângă acestea, mai există Intel Pentium și AMD Athlon, care se adresează calculatoarelor cu necesități mici de performanță.

Pentium vs athlon


Performanța unui procesor este în principal dată de numărul de nuclee, frecvența de lucru și IPC (instrucțiuni per ciclu).

IPC-ul depinde de cum folosesc aplicațiile procesorul, dar în general crește sub 15% între generații consecutive (de obicei 5-10%).(Detalii despre frecvența de lucru la finalul articolului)

performanta procesorului in functie de generatie

În ordinea crescătoare a performanței avem:

1) Intel Pentium și AMD Athlon

amd


Aceste procesoare sunt cele mai ieftine și au grafică integrată, astfel că nu este necesară cumpărarea unei plăci grafice externe. Sunt gândite pentru aplicații de tip office.
Aceste procesoare au 2 nuclee și cele mai mici frecvențe de lucru.

2) Intel i3 și AMD Ryzen 3

cel mai bun procesor, Cum să alegeți cel mai bun procesor? 2021


Aceste procesoare au în general 4 nuclee (obișnuiau să fie 2 pentru Intel, înainte ca AMD să lanseze seria Ryzen). Frecvențele de lucru sunt mai mari decât în cazul procesoarelor Pentium și Athlon. Aceste procesoare pot fi folosite pentru jocuri cu performanță mai redusă, aplicații office ce necesită performanțe mai ridicate și web browsing.

3) Intel i5 și AMD Ryzen 5

cel mai bun procesor, Cum să alegeți cel mai bun procesor? 2021


Aceste procesoare sunt considerate “mid-range” și au 6 nuclee (obișnuiau să fie 2 sau 4 pentru Intel). Acestea oferă raportul optim de preț-performanță pentru jocuri (care de multe ori nu pot rula pe mai multe nuclee). Frecvențele de lucru sunt ceva mai mari decât pentru i3 și Ryzen 3.

4) Intel i7 și AMD Ryzen 7

cel mai bun procesor, Cum să alegeți cel mai bun procesor? 2021


Considerate ca fiind procesoare de performanță mainstream, au 8 nuclee (obișnuiau să fie 4 pentru Intel) oferă cel mai bun raport preț-performanță pentru un procesor când vine vorba de aplicații intensive computațional. Frecvențele de lucru sunt un pic mai mari decât în cazul procesoarelor i5 și Ryzen 5. În procesoarele Intel și Ryzen începând cu generația a 2-a, acest lucru de datorează binning-ului — chip-urile cu performanțe mai bune și fără defecte de fabricație sunt vândute ca i7 sau Ryzen 7, pe când cele cu o curbă tensiune-frecvență mai slabă sau cu defecte de fabricație sunt vândute ca i5 sau Ryzen 5 (dezactivând nucleele suplimentare prin evaporarea cu laser a conexiunilor).

5) Ryzen 9

Procesor amd ryzen 9


Orientate către performanță ridicată, sunt disponibile pe același socket (AM4) ca variantele cu performanță mai slabă. Din acest motiv sunt compatibile (în limita capacității plăcii de bază în a alimenta cu electricitate) cu plăcile de bază folosite și pentru procesoarele mai ieftine. Acestea sunt optime pentru operații intens computaționale, când timpul de execuție trebuie să fie minim. În particular, un calculator cu un procesor Ryzen 9 cu 16 nuclee este mai ieftin decât două calculatoare cu Ryzen 7 cu 8 nuclee, ceea ce nu este valid mai departe.

6) Intel i9

intel i9


Seria HEDT de la Intel, orientată spre pasionații de jocuri și fanii Intel. Oferă cele mai mari frecvențe de lucru și implicit cele mai bune performanțe în jocuri. Sunt considerate un simbol de statut.

7) Ryzen Threadripper

7) Ryzen Threadripper


Seria HEDT de la AMD. Orientate spre zona workstation, unde de obicei se regăseau procesoare server. Deoarece două calculatoare cu procesoare Ryzen 9 sunt mai ieftine decât un singur calculator cu Threadripper, acestea sunt folosite atunci când o aplicație nu poate rula pe mai multe calculatoare pentru a reduce timpul de execuție (sau aplicația necesită procesare pe GPU și transfer rapid de date între calculatoare, unde numărul mare de lane-uri PCIe ajută). Fiind dezvoltate pe aceeași platform cu AMD Epyc (gama de procesoare server de la AMD), acestea pot fi folosite ca o alternativă mai ieftină când feature-urile specifice procesoarelor server nu sunt necesare.

Frecvența de lucru a procesorului este limitată de procesul de construire a procesorului (numit și nod) în mai multe feluri:

1) Fiecare chip electronic necesită o anumită tensiune pentru a lucra la o frecvență dată, care depinde de procesul de fabricație. Cu cât frecvența este mai mare, cu atât tensiunea este mai mare.

2) Fiecare nod are o curbă tensiune-temperatură-durată de viață. Creșterea tensiunii și/sau a temperaturii peste un anumit prag optim reduce foarte mult durata de viață a unui procesor.

3) Puterea consumată crește proporțional cu frecvența la tensiune constantă și pătratic cu tensiunea. Astfel că mici creșteri în frecvență pot însemna creșteri semnificative în puterea consumată de procesor.

4) Toată puterea disipată de un procesor se transformă în căldură. Aproape toată acestă căldură (o mică parte se disipă în cablajul de pe placa de bază) se produce într-un strat foarte subțire (sub 1 micron grosime) foarte aproape de marginea superioară a chip-ului. Această putere mare disipată într-un spațiu mic (de ex., un procesor modern rulând un joc modern disipă o cantitate de energie pe cm^2 comparabilă cu motorul unei rachete) produce temperaturi înalte.

Din acest motiv, frecvența unui procesor este limitată de procesul de fabricație.
Maximul frecvenței unui procesor este în general frecvența denumită “Boost”. Deoarece consumul de putere este foarte mare la acea frecvență, producătorii indică o frecvență “Base”, pentru care menționează consumul aproximativ al procesorului în folosire normală, denumit “TDP”. Consumul în Boost poate să fie de 2-3x mai mare decât TDP-ul.

schita cel mai bun procesor


Numărul de nuclee indică câte fire de execuție pot rula în același timp pe un procesor (putem rula mai multe programe decât numărul de nuclee fiindcă fiecare program rulează un timp scurt pe procesor, sistemul de operare schimbând între programe în funcție de gradul de folosire a procesorului). Multe procesoare Intel (în mod special după ce AMD a lansat seria Ryzen) și aproape toate AMD pot rula 2 fire de execuție pe un singur nucleu. Restul rulează un singur fir de execuție pe nucleu. Astfel, programele unde mai multe calcule pot rula în paralel beneficiază de existența mai multor nuclee. Procesoarele moderne folosesc mai multe nuclee deoarece consumul crește liniar cu numărul de nuclee, pe când o creștere mică în frecvență crește mult consumul de electricitate, fentând astfel limitele procesului de fabricație.

2 thoughts on “Cum să alegeți cel mai bun procesor? 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *