Cum să alegeți cea mai buna memorie RAM? 2021

VEZI TOATE MEMORIILE RAM RECOMANDATE

rgb ram memory

Într-un calculator modern, datorită vitezei de acces mici a SSD-urilor și HDD-urilor, folosesc o memorie de tip SDRAM, numită colocvial RAM, în care programele și datele cu care lucrăm imediat sunt stocate.

ca mai buna memorie ram

Cel mai important număr legat de RAM este capacitatea sa

..care determină câte programe putem avea deschise în același timp și/sau ce fel de operații putem face pe un calculator — dacă memoria utilizată de programe depășește capacitatea memoriei RAM, părțile care nu au fost folosite recent din programe sunt salvate pe SSD sau HDD, încetinind calculatorul până în punctul în care nu mai poate fi folosit (în principiu, de 1000x-100000x mai lent). Ca urmare, trebuie să avem suficient RAM pentru operațiile pe care vrem să le facem pe calculator.

capacitate memorie RAM

RAM-ul unui calculator desktop și a unor modele de laptop poate fi upgradat dacă nu avem suficient, fie prin adăugarea de noi stick-uri, fie prin schimbarea celor existente cu unele de capacitate mai mare.

RAM upgrade

În primul rând, vrem să atragem atenția că nu orice memorie RAM este compatibilă cu orice procesor. În primul rând trebuie să ne asigurăm că cele 2 componente suportă aceeași generația DDRx.

RAm DDR5

Procesoarele moderne folosesc DDR4. Se preconizează că începând cu anul viitor sau cel târziu peste doi ani, vor apărea procesoare cu DDR5.

Cantitatea de RAM se alege în funcție de aplicațiile care se intenționează a fi rulate. Aproape întotdeauna mai mult RAM este mai bun pentru sistem (sunt câteva excepții, cum ar fi funcția „suspend to disk”, dar în general sunt minore), dar bineînțeles RAM-ul costă, așa că vom oferi câteva recomandări de ce cantitate ar fi minim necesară respectiv suficientă pentru a rula anumite tipuri de aplicații:

Aplicații office: recomandăm 4GB

4gb RAM

Web browsing: minim 4GB, recomandăm 8GB

8GB ram

Multi-tasking office, web browsing, conferințe: recomandăm minim 8GB

8GB SRGB RAM

Jocuri: minim 8GB, dar depinde de joc Recomandăm 16GB sau mai mult

cea mai bun memorie ram 2021

Editare video: minim 16GB, recomandăm 32-64GB

memorie ram editare video

Atragem atenția că performanța în jocuri (mai ales în părțile care de obicei ajung să aibă un număr mic de FPS) este îmbunătățită prin folosirea unei memorii cu frecvență mai mare și latență mai mică.

FPS gaming

Anumite operații care utilizează intens memoria RAM, în mod special dacă rulează pe mai multe thread-uri (vezi articolul “Cum să alegeți cel mai bun procesor?”), beneficiază de folosirea mai multor canale de memorie, lucru ce se poate realiza prin instalarea mai multor stick-uri RAM conform manualului plăcii de bază. Procesoarele obișnuite desktop suportă în general 2 canale de memorie.

Pentru task-urile care nu necesită putere de procesare, aceste numere (frecvență, latență) nu sunt relevante. În particular, performanța procesoarelor AMD Ryzen depinde mai mult de frecvența RAM decât în cazul procesoarelor Intel. Atragem atenția că în cazul procesoarelor Ryzen generația a 3-a și mai noi, creșterea de performanță are loc până la 3600MHz, punct după care imediat scade brusc și începe din nou să crească. Acest lucru se datorează relației între ceasul folosit pentru comunicarea între nucleele procesorului și ceasul memoriei RAM, care se modifică la 3600MHz.

One thought on “Cum să alegeți cea mai buna memorie RAM? 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *