Cum să alegeți cea mai bună placă video? 2021

placa video geforce gtx

Cel mai important considerent în alegerea unei plăci video este bugetul.

Actual există 2 mari producători de chip-uri grafice:

I) nVIDIA

nvidia placa video cea mai buna

II) AMD

palca video amd 2021

VEZI TOATE PLACILE VIDEO RECOMANDATE

Spre deosebire de procesoare, plăcile sunt construite de mai mulți producători, cei mai cunoscuți fiind Sapphire, Gigabyte și MSI.

Aceștia cumpără chip-urile de la nVidia și AMD și asamblează o placă completă în jurul chipului grafic.
Din acest motiv, există mici diferențe de performanță și calitate între plăcile cu același chip grafic de la producători diferiți (vezi la final).
Numerele principale care cuantifică performanța unei plăci video (mai ales prin comparație cu plăci de la același producător și aceeași generație) sunt:


1) Numărul de unități de procesare placă video

unitati de procesare placa video

Fiecare GPU are un număr de nuclee (în denumirea nVidia, Streaming Multiprocessor, în cea AMD, Compute Unit), fiecare având un număr de benzi de lucru (în denumirea nVidia, CUDA cores, în cea AMD, Streaming Processors) și alte unități ajutătoare (de exemplu, nucleele tensor de pe plăcile noi nVidia).

tensor core placa video


2) Frecvența de lucru a plăcii video

frecventa placii video

Atât frecvența de lucru cât și numărul de unități de procesare influențează numărul maxim de FPS la care pot rula jocurile sau viteza maximă de calcul dacă folosim aplicații accelerate de plăcile grafice.


3) Memoria VRAM a plăcii video

vram comparatie placi video

Memoria VRAM influențează nivelul maxim de detaliu disponibil într-un joc (de ex. calitatea texturilor maxim posibilă).
Atât frecvența de lucru cât și numărul de unități de procesare influențează numărul maxim de FPS la care pot rula jocurile sau viteza maximă de calcul dacă folosim aplicații accelerate de plăcile grafice.

coduri placi video descifrare

AMD și nVidia folosesc un sistem de denumire intuitiv, în care primele cifre reprezintă generația, iar ultimele reprezintă nivelul de performanță din generație.


De ex. GTX 970 < GTX 980 (aceeași generație, dar nivele de performanță diferite), GTX 980 < GTX 1080 (același nivel pe generație, dar generații diferite), RX 5600 < RX 5700, RX 5700 < RX 6700 (idem).

AMD top placi video


În final, menționăm că pentru aplicațiile care nu necesită perfomanțe 3D ridicate, un procesor cu grafică integrată este suficient.
Din acest motiv, recomandăm să cumpărați în funcție de buget, fiindcă jocurile video vor folosi (dacă nu cele actuale, sigur cele din viitor) toate resursele plăcii.

Detalii alegere placă video:


Spre deosebire de procesor, care este gândit să ruleze un set de instrucțiuni fundamentale cât mai rapid, astfel încât operații complexe pot fi efectuate într-un mod convenabil pentru sistemele software complexe din zilele noastre, plăcile grafice sunt proiectate să ruleze cât mai rapid doar anumite tipuri de instrucțiuni (motiv pentru care unele operații sunt mai lente pe GPU decât pe CPU). Pentru a putea face acest lucru, un procesor grafic folosește 2 metode:

procesor vs placa video 2021

Câteva operații foarte comune, cum ar fi decodarea filmelor sau calculele geometrice, sunt efectuate direct în hardware.

detalii placa video

Restul operațiilor, care depind de aplicație (cele din motorul unui joc de ex.) sunt rulate în paralel (2000-10000 de operații odată)
Calculele dintr-un motor de joc diferă între jocuri, așa că un procesor grafic nu este întotdeauna utilizat 100%, ci numai anumite părți din el. Deoarece fiecare generație de procesoare grafice diferă semnificativ în instrucțiunile suportate, driver-ele convertesc instrucțiunile jocului dintr-un limbaj comun (OpenGL, DirectX, Vulkan) în instrucțiuni specifice modelului de placă. Din acest motiv, performanța în jocuri și aplicații depinde inclusiv de driverele folosite. Perfomanțele maxime prezentate de producători (acel Max. FLOPS) reprezintă numărului maxim de adunări „posibile” pe chip (în general, produsul dintre numărul de benzi de lucru și frecvența de lucru), performanță care pentru majoritatea aplicațiilor/jocurilor nu poate fi atinsă.

game ready drivers nvidia


Referitor la drivere: sub Windows, driverele nVidia sunt mai stabile și tind să extragă mai multă performanță la același FLOPS. Sub Linux, situația este opusă și în acest caz recomandăm AMD pentru compatibilitate maximă (pentru cei care chiar doresc să folosească plăci nVidia sub Linux, recomandăm să citească despre driverele oficiale nVidia vs. driverele nouveau).
Pe lângă diferențele de performanță, diferitele plăci au design-uri și componente de calități foarte diferite, ce influențează consumul de energie și stabilitatea la overclocking. Cele mai importante detalii de acest fel sunt calitatea VRM-urilor (calitatea componentelor, sistemul de răcire a VRM-urilor) și design-ul sistemului de răcire a plăcii (dimensiunea heatsink-ului, calitatea îmbinării cu chip-ul grafic, răcirea chip-urilor de VRAM). Pe lângă acestea, anumite operații de mentenanță sau reparații se pot face mai ușor la unele plăci (de ex. sistemul de răcire poate fi curățat, plăcile Sapphire Nitro+ au ventilatoare care se pot înlocui ușor, etc.). Aceste detalii sunt mai rar menționate de către producători, dar pot fi aflate din review-uri.

One thought on “Cum să alegeți cea mai bună placă video? 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *