Cum să alegeți cel mai bun fier de călcat? 2021

top fiare de calcat 2021

Călcatul hainelor este o activitate necesară atunci când ne dorim ca outfit-ul nostru să arate impecabil. Pentru rezultate cât mai bune este necesar ca atât fierul de călcat, cât și masa de călcat să fie de cea mai bună calitate. Ținând cont de multitudinea de modele existente pe piață, am pregătit pentru dumneavoastră un set de criterii pe care să le luați în calcul pentru a cumpăra cele mai bune produse.

VEZI TOATE FIARELE DE CĂLCAT RECOMANDATE

cel mai bun fier de călcat

Pași pentru alegerea fierului de călcat:

1) Alegeți puterea fierului de călcat 

puterea fierului de călcat

Acest parametru variază semnificativ de la un model la altul (de obicei aparatele au între 1200 W și 2000 W). Pentru uz normal, o putere cuprinsă între 1200 W și 2000 W este suficientă. Recomandăm însă un fier de călcat cu o putere cât mai mare pentru cele mai bune rezultate. Chiar dacă majoritatea aparatelor care au peste 2000 W sunt destinate uzului profesional, este indicat să le luați în calcul dacă bugetul vă permite acest lucru.  

2) Alegeți materialul suprafeței de contact cu hainele 

materiale fier de călcat

A) Aluminiu 

fier de călcat aluminiu

Avantajele majore al acestui material sunt reprezentate de costul redus și greutatea mai mică a aparatelor de călcat. Pe lângă acestea, un fier de călcat conceput din aluminiu se încălzește rapid dată fiind conductivitatea crescută a materialului. Este important de precizat faptul că un fier de călcat din aluminiu poate fi curățat cu ușurință folosind orice detergent în combinație cu apă caldă. 

Dezavantajele aluminiului sunt dificultatea utilizării pe anumite materiale textile (anumite textile se lipesc cu ușurință de aluminiu) și rezistența mică la zgârieturi (un simplu nasture sau fermoar din metal pot distruge integritatea fierului de călcat). 

B) Oțel inoxidabil 

fier de călcat otel inoxidabil

Comparativ cu aluminiul, oțelul este mai rezistent la zgârieturi și mai durabil, însă necesita mai mult timp pentru încălzire. Acest tip de fier de călcat este cel mai popular printre consumatori dat fiind raportul foarte bun calitate-preț.  

C) Material ceramic sau acoperit cu strat ceramic 

fier de călcat strat ceramic

Aparatele de călcat moderne pot avea un strat ceramic aplicat pe o bază de metal, strat ceramic ce conferă atât o suprafața de contact delicată, cât și proprietăți termice favorabile procesului de călcare a hainelor.  

Dezavantajul acestor aparate este fragilitatea stratului ceramic, strat ce poate fi deteriorat cu ușurință. Pentru a rezolva această problemă, unii producători folosesc un strat ceramic întărit de particule metalice, însă este important de notat că acest tip de aparate au un preț mai ridicat față de cele ce folosesc un strat simplu de ceramică. 

D) Teflon 

cel mai bun fier călcat teflon

Un strat de teflon conferă fierului de călcat o rezistență sporită la eventualele accidente, sporind astfel durata de viață a acestuia. Suprafața de contact nu este însă la fel de fină precum ceramica. 

E) Titaniu 

fier de călcat titanium

Acest material este folosit în principal pentru aparatele profesionale. Dezavantajele față de restul sunt reprezentate de costul ridicat și durata mai mare de răcire. 

3) Luați în calcul funcțiile suplimentare ale fierului de călcat  

A) Funcția de călcare cu abur a fierului de călcat 

abur fier calcat 2021

Până și cele mai ieftine modele oferă această opțiune. Este important însă ca orificiile ce permit utilizarea aburului să fie distribuite uniform pe toată talpa fierului de călcat (nu doar pe margine). Eficiența acestei funcții este de cele mai multe ori corelată în mod direct cu prețul fierului de călcat. 

B) Funcția de stropire cu apă a fierului de călcat 

Această funcție este de mare ajutor în călcarea materialelor mai rigide (precum blugii), atunci când folosirea aburilor se dovedește a fi ineficientă. 

C) Oprire de siguranță a fierului de călcat 

oprire automata fier de calcat siguranta

Fiind un dispozitiv a cărui utilizare implică riscuri semnificative, este important ca fierul de călcat pe care îl alegeți să aibă cât mai multe funcții de siguranță. O astfel de funcție este oprirea automată (după 15-30 de secunde în poziție orizontală sau după 8-10 minute în poziție verticală). Verificați ca fierul de călcat ales să dispună de o astfel de opțiune! 

În plus, sfaturi pentru călcarea corectă a hainelor:

haine

Majoritatea hainelor vin cu etichete pe care producătorul precizează temperatura maximă la care acestea pot fi călcate. Totuși, există și piese vestimentare care nu au astfel de mențiuni, așa că este util să cunoști temperatura optimă de călcare a fiecărui material, după cum urmează. 

Bumbac 

bumbac

Hainele din bumbac se calcă cel mai bine atunci când materialul este ușor umed, la o temperatură cât mai înaltă. În cazul în care cutele refuză să dispară, poți folosi și funcția cu aburi a aparatului. Dacă materialul este încă șifonat, va trebui să insiști cu aparatul de călcat. 

Pânză 

panza

Articolele vestimentare sau lenjeriile de pat din pânză se calcă întotdeauna pe dos, pentru a preveni îngălbenirea. În cazul în care nu poți scăpa de cute, îți recomandăm să folosești funcția cu aburi a aparatului de călcat sau să umezești materialul cu puțină apă. 

Lână 

lana

Când vine vorba de lână, aceasta trebuie călcată porțiune cu porțiune, pentru a nu risca întinderea materialului. Asigură-te că întorci întotdeauna hainele pe dos și că le calci la o temperatură joasă, pentru a nu deteriora materialul. 

Mătase 

matase

Mătasea este o țesătură destul de sensibilă, așa că un obiect vestimentar confecționat dintr-un astfel de material trebuie călcat cu mare atenție. Pentru a evita arderea acesteia, mătasea se calcă întotdeauna cu un material de protecție așezat deasupra acesteia,  la o temperatură foarte joasă. 

Poliester 

poliester

Și poliesterul se calcă la o temperatură joasă, iar atunci când treci la treabă, trebuie să te asiguri că materialul este ușor umezit dinainte. Călcarea se face de sus în jos pentru a nu risca întinderea materialului.  

Nylon 

nylon

Când calci hainele din nylon, trebuie să te asiguri că acestea nu se vor întinde. Pentru a preveni acest lucru, încearcă să le calci bucată cu bucată, prin mișcări scurte și la o temperatură cât mai joasă. 

Dantelă 

dantela

Pentru că este un alt material sensibil, dantela se calcă doar la temperaturi scăzute, fără a folosi funcția cu abur a aparatului de călcat și cu un material așezat deasupra acesteia. 

Catifea și cașmir 

catifea si casmir

Având în vedere că aceste materiale nu se calcă, se recomandă folosirea unui aparat de călcat vertical cu aburi, prin care să netezim suprafața unui astfel de obiect vestimentar și să-l reîmprospătăm după o lungă perioadă în care nu a fost purtat. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *