Cum să alegeți cel mai bun HDD și SSD? 2021

HDD, SSD and SSHD

HDD-urile și SSD-urile sunt memoriile non-volatile ale calculatorului

..adică cele care păstrează datele și când calculatorul este oprit sau scos din priză. Ca în cazul altor memorii, criteriul cel mai important după care alegem aceste forme de memorie este capacitatea. Un alt criteriu important ale acestora este viteza de lucru, specificată prin 2 valori: viteza la acces secvențial respectiv aleator.

Cum diferă HDD-urile și SSD-urile?

ssd vs hdd

VEZI TOATE HDD-urile RECOMANDATE

Pe scurt, HDD-urile stochează datele mai ieftin, dar au viteză mai mică. SSD-urile au un cost mai mare pentru aceeași capacitate, dar sunt mult mai rapide decât HDD-urile.
Din acest motiv, recomandăm HDD-uri pentru stocarea fișierelor mari care nu trebuie accesate foarte rapid (filme, documente office, etc.) și SSD-ul pentru fișiere ce necesită acces rapid, cum ar fi programele și sistemul de operare.

hdd vs ssd speed


La HDD-uri, capacitatea este cel mai important criteriu

..urmat de viteza de citire/scriere. Această viteză este corelată cu numărul de rotații pe minut pentru HDD-uri din aceeași generație.

VEZI TOATE SSD-urile RECOMANDATE

cel mai bun HDD Emag


La SSD-uri, contează atât capacitatea, cât și vitezele la acces secvențial cât și aleatoriu.

cel mai bun ssd 2021

Foarte important de ținut minte în alegerea unui SSD este că SSD-urile care suportă NVMe pot atinge viteze mult mai mari de acces secvențial decât cele SATA (standardul folosit de HDD-uri).

sata hdd sata ssd nvme ssd

Viteza de acces aleatoriu în general nu diferă între cele 2 variante (NVMe și SATA), dar varianta NVMe necesită mai puțină putere de procesare (diferență care poate fi sesizată doar când SSD-ul este foarte solicitat).


HDD-urile folosesc discuri magnetice pentru a stoca date.

Aceste discuri, numite platane, se rotesc foarte repede (vitezele comune fiind 5400, 7200 și 10000 RPM) și sunt citite cu niște capete ce stau pe un braț mecanic (modele mai noi și performante de HDD-uri au 2 brațe). Din acest motiv, deși viteza secvențială poate fi destul de mare (de ordinul ~100 MB/s), viteza de acces aleator este foarte mică (~50 – 150 IOPS)

cum funcționează un hdd


SSD-urile folosesc memorie flash de tip NAND, care este fabricată într-un mod asemănător cu alte circuite integrate, precum procesorul sau memoria RAM.

memorie flash NAND

Din acest motiv, SSD-urile au un cost mai ridicat decât HDD-urile la aceeași capacitate. Pe de altă parte, SSD-urile au viteze de lucru mult mai mari (pot atinge rate de transfer secvențiale de 3GB/s, astfel că o conexiune SATA este foarte ușor saturată), cu o viteză de acces secvențial care poate ușor depăși un HDD de 1000x (~100k IOPS). În final, menționăm că SSD-urile au o densitate de stocare mult mai mare decât HDD-urie – există SSD-uri cu capacități de ordinul zecilor de TB, mai mult decât cele mai spațioase HDD-uri, dar evident cu un preț pe măsură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *