Cum alegem cel mai bun router wireless? 2021

cel mai bun router wireless 2021

Ce este un router?

Un router este o componentă de rețea care leagă două rețele – în cazul nostru, leagă rețeaua de acasă la internet. Un router wireless este un router care conține un „access point”, adică un modul care crează o rețea wifi la care se pot conecta alte dispozitive. Din acest motiv, oricând vrem să conectăm mai mult de un dispozitiv IT (desktop, laptop, tabletă, smartphone, IoT) la internet avem nevoie de un router.

VEZI TOATE ROUTERELE RECOMANDATE AICI

cel mai bun router emag 2021

Cum alegem cel mai bun router wifi?

Parametru crucial în alegerea unui router:

GENERATIA WIFI (mai nou=mai bun): Recomandăm WiFi 6/6E (802.11AX) sau în ultimă instanță AC. NU recomandăm router N sau mai vechi!

comparatire intre viteza generatiilor wifi


Generațiile wifi sunt standarde de interconectare wifi; pentru ca un produs să poată fi vândut cu sigla WiFi Alliance sub o anumită generație de tehnologie, acesta trebuie să treacă un set de teste ale standardului respectiv.

Evident, aceste standarde au un set de funcționalități ce trebuie implementate, și un set de funcționalități opționale — WiFi 6E a fost creat tocmai pentru a indica faptul că un dispozitiv WiFi 6 include și restul de funcționalități opționale.

Aproape întotdeauna un router WiFi de generație mai nouă implementează standardele mai vechi, pentru ca dispozitivele mai vechi WiFi să se poată conecta în continuare la noua rețea (există totuși excepții legate de canalul folosit, 2.4GHz/5.8GHz).

bar graph viteza wifi
(Ultima generație 6 nu este inclusă)


Diferențele de la generație la generație sunt enorme, motiv pentru care recomandăm cumpărarea routerelor de ultimă generație. Subliniem că viteza de transfer a datelor prin WiFi crește semnificativ între generații până la AC (deși există o creștere și la AX).


Recomandăm WiFi 6 mai ales datorită unor îmbunătățiri legate de folosirea WiFi-ului (și mai puțin a vitezei). Foarte notabil este funcția TWT (Target Wake Time), care permite dispozitivelor WiFi conectate la router să oprească circuitele de recepție când nu există trafic către dispozitiv (cele de transmisie fiind oprite oricum în aceste condiții), reducând astfel consumul de curent. Astfel, un smartphone cu WiFi 6 conectat la un router WiFi 6 are o durată de viață a bateriei crescută.

Parametrii importanți în alegerea unui router:

1) PORTURI: verficați ca porturile să fie gigabit

porturi router wireless 2021


Am vrea să spunem că toate routerele cu tehnologii noi (AX, AC) au porturi gigabit. Totuși, există un număr foarte mic de excepții care au conexiuni fast ethernet, și care sunt mai ieftine (din motive evidente). Dacă aveți (sau veți avea) o conexiune la internet mai rapidă de 100 Mbps (în România, aproape sigur aveți), veți fi limitat la 100 Mbps în internet (cu alte cuvinte, aveți degeaba tehnologie wifi mai nouă).


De asemenea, viteza printr-un cablu este întotdeauna mai mare decât cea prin wireless, plus că dacă conectați dispozitive statice (cum ar fi un Smart TV) prin cablu, puteți decongestiona rețeaua wireless, atingând viteze mai mari cu celelalte dispozitive.


Într-un final, routerele de top oferă porturi 2.5GbE și chiar 10GbE și 10G în format SFP+ (VEZI ROUTER RT-AX89X).

2) Verificați ca benzile wifi să includă 2.4 GHz și 5.8 GHz

benzile wifi 2.4ghz  5.8 ghz


Routerele ac și ax ating viteză mare doar în banda de 5.8 GHz. Pe de altă parte, multe dispozitive wifi (mai vechi sau care nu necesită conexiuni rapide) merg doar în 2.4 GHz.

3) Lățime de bandă (bandwidth): cu cât mai mult, cu atât mai bine, dar de obicei nu este o problemă

latimea de banda wifi


Lățimea de bandă pe AC și AX (poate chiar și N) este mai mult decât suficientă pentru web browsing, streaming și alte activități comune. Fiindcă download-uri cu adevărat mari (zeci și sute de GB), non-streaming, se fac de obicei oricum pe desktop/laptop sau console de jocuri, se poate folosi o conexiune prin cablu.

4) MIMO și beamforming: permit ca lățimea de bandă menționată mai sus să poată fi atinsă

mimo and beamforming explained

5) Memoria router-ului: mai mult ajută (dar de obicei până la un punct)

memoria router wifi


*Rar se întâmplă pe un router modern să aibă probleme cu memoria — pentru un router simplu, 128MB sunt de multe ori suficienți (tabelul NAT, cel mai important pentru un router, rareori depășește 10MB în utilizarea casnică, deși dacă folosiți aplicații peer-to-peer, cum ar fi cele care descarcă update-uri pentru jocuri, acesta poate crește ceva mai mult). Pe routerele „deștepte”, aplicațiile care rulează pe router pot necesita mult mai mult RAM (sau dacă router-ul este folosit ca NAS, mai mult RAM poate ajuta considerabil).

6) Procesorul router-ului: cu cât mai rapid, cu atât mai bine.Un procesor rapid este mai ales necesar dacă:

procesor router wifi modern

a) Aveți conexiune la internet prin PPPoE (adică cu user și parolă, ca de ex. la RCS-RDS)

b) Doriți să folosiți funcția VPN

c) Folosiți router-ul ca firewall

d) În general, aveți un router „deștept”, cu multe funcții

Routerele suficient de noi în general nu au probleme cu (a) și (b); estimăm grosso modo că un procesor dual core la 1.5GHz ar putea atinge gigabit pe o conexiune PPPoE fără prea mari probleme.

*Dacă folosiți funcția de firewall a routerelor care suportă acest lucru, în funcție de cât de bun este/cât de mult scanează firewall-ul, puterea de calcul a procesorului router-ului va fi factorul limitativ pentru viteza internetului.

*De altfel, cei care doresc să aibă viteză mare a internetului și un firewall bun, tind să folosească un calculator dedicat ca router cu firewall, de multe ori cu procesor x86, dar uneori și SBC-uri cu procesoare ARM puternice.

Lucruri utile de avut la un router modern:

1) NAS (porturi USB, SATA, NVMe): poți salva documente pe un hard disk (HDD) atașat router-ului pentru a le accesa de oriunde din casă

nas router wifi
Click pe imagine pentru opțiuni NAS

2) VPN: poți accesa rețeaua de acasă (util mai ales dacă aveți un calculator de lucru), în siguranță, de oriunde
*Atenție: dacă activați această funcție și nu știți să configurați corect VPN-ul, acesta va putea fi atacat și folosit pentru a pătrunde mai ușor în rețeaua dvs. de acasă.

vpn schema de functionare simpla

3) Firewall: oferă un strat suplimentar de protecție împotriva atacurilor cibernetice

firewall wifi schema 2021


Traficul către internet poate fi foarte variat, așa că un firewall nu va putea acoperi în întregime toate modurile de folosire; dar cu cât este mai inteligent, cu atât vă protejează mai bine.


Notabil ar mai fi că unele routere oferă firewalling pentru trafic criptat (SSL/TLS). În funcție de cunoștiințele tehnice ale utilizatorilor (și predispoziția la acțiuni nesigure pe internet), aceste routere pot crește sau slăbi semnificativ siguranța datelor dvs. pe internet. Din acest motiv, considerăm esențial să vă explicăm mai jos cum funcționează acest sistem (Vezi secțiunea “Cum funcționează un firewall pentru trafic criptat?” de mai jos).

4) Radio-uri multiple: nivelul următor la MIMO

radio multiplu wifi


Tipic prezente pe instalațiile WiFi profesionale (pentru densități mari, cum ar fi clădirile de birouri, evenimente, etc.), se întâlnesc și pe routerele consumer de top. Sunt mai comune pe access point-urile Ubiquiti.

Cele mai bune brand-uri de routere wireless:

1) TP-Link-vezi routere aici (au produse echilibrate, care își fac bine treaba ca routere și au raport preț/performanță bun).

tp-link routere 2021

2) Asus-vezi routere aici (tinde să aibă routere mai „deștepte”, cu mai multe funcții dincolo de cele de router wireless).

asus routere wifi 2021 emag flanco altex

3) D-Link-vezi routere aici

d-link router wifi ieftin 2021

4) Netgear-vezi routere aici (tinde să aibă produse mai mult în gama „premium”)

netgear router wifi 2021

5) Linksys-vezi routere aici, faimos mai ales pentru WRT54GL (cunoscut pentru fiabilitatea legendară, este cel mai vândut router wireless din toate timpurile)

linksys router wifi 2021 emag flanco

6) Ubiquiti-vezi routere aici, orientate mai mult spre prosumers și SOHO (small office/home office), aduc tehnologii „profesionale” în zona consumer (Atenție! Ubiquiti are și access point-uri și routere separate)

ubiquity routere wifi

***Menționăm că un router poate fi făcut și dintr-un calculator obișnuit, cu software-ul potrivit (de ex. Linux sau OpenBSD), mai ales dacă dorim să folosim și alte funcții decât cele de router (de ex. private cloud, NAS, server web, version control, etc.). O variantă interesantă în acest sens poate fi un SBC (Single Board Computer), cum ar fi un Raspberry Pi (mai ales combinat cu un switch ce suportă VLAN-uri). Aceasta este și configurația folosită de autor pentru rețeaua de acasă.

*Cum funcționează un firewall pentru trafic criptat?


În momentul în care dvs. accesați un site web criptat, acesta stabilește un canal criptat (folosind un algoritm tip Diffie-Hellman pentru a stabili o cheie de criptare cunoscută doar celor 2 capete de comunicare), după care trimite un certificat pentru a confirma identitatea site-ului (creat de o companie care oferă astfel de certificate după un proces mai mult sau mai puțin atent de verificare, în funcție de gradul certificatului). Browser-ul dvs. verifică autenticitatea certificatului și afișează site-ul.


Evident, orice calculator care se află între calculatorul dvs. și site-ul vizitat poate să pretindă că este acel site, dar doar dacă poate produce un certificat valid pentru site. Acest lucru este cunoscut ca Man-in-the-Middle (MITM) attack.

Firewall-urile SSL/TLS fac exact acest lucru. Ele au un certificat „master”, cu care pot genera certificate pentru orice site vizitați (inclusiv de ex. al băncii dvs.). Acest lucru permite firewall-ului să lucreze chiar și pentru site-uri criptate (care încep cu https), dar pe de altă parte, un atac care reușește să recupereze cheia privată a certificatului de pe router duce la compromiterea imediată a rețelei dvs., deoarece atacatorul va putea să pretindă că este orice site (inclusiv email, bancă, etc.), fără ca browser-ul dvs. să poată detecta acest lucru.


Din acest motiv, recomandăm activarea firewall-ului doar în cazurile necesare, când nu există încrederea că utilizatorii vor putea folosi în siguranță calculatoarele altfel (PEBCAK). Altfel, după cum arată și link-urile de mai jos, securitatea scade drastic printr-un astfel de firewall.

One thought on “Cum alegem cel mai bun router wireless? 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *