Cum alegem cel mai bun card de memorie? 2021

Card SD capacitate poze

Dacă faceți multe poze, aveți multe aplicații sau pur și simplu aveți un telefon cu memorie internă mică, atunci sigur veți avea nevoie de un card de memorie (memorie externă).

VEZI TOATE CARDURILE SD RECOMANDATE

Care sunt criteriile de alegere a cardurilor de memorie?

I) Capacitatea cardului de memorie

Cum alegem capacitatea cardului SD

Criteriul principal după care se alege un card de memorie este capacitatea. De obicei, prețul unui card de memorie crește aproape liniar cu capacitatea până la un punct din care creșterea devine exponențială.

Din acest considerent, și deoarece cardurile de memorie au devenit foarte ieftine în ultimii ani, recomandăm să cumpărați carduri de 64GB, exceptând cazul în care știți că o să folosiți mai mult.

VEZI CEL MAI BUN CARD SD CALITATE/PREȚ

Card SD 64GB

Pentru comparație, un card SD poate stoca între 6000 și 70000 de mii de fotografii, în funcție de calitate (sau toate informațiile de pe Wikipedia).

Exceptând cazul în care aveți un telefon Huawei modern, toate telefoanele care suportă carduri de memorie folosesc carduri microSD.

Toate cardurile de memorie microSD existente pe piață la acest moment de peste 32GB sunt de tip SDXC (exceptând cele foarte vechi), cele sub 32GB fiind SDHC.

Cardurile SDXC pot avea maxim 2TB. Pentru cardurile ce urmează să depășească bariera de 2TB a fost lansat recent standardul SDUC, dar încă nu există nici un telefon sau un card de memorie care să îl suporte.

tip Card de memorie SDXC SDHC SDUC

Pe viitor, ne așteptăm ca telefoanele ce suportă carduri SDUC să accepte și carduri SDXC sau SDHC, dar telefoanele actuale, ce suportă carduri SDXC să nu poată folosi noile carduri SDUC.

Bineînțeles, un telefon ce suportă carduri SDXC va suporta și carduri SDHC. Cu alte cuvinte, este suficient să verificați capacitatea maximă suportată de telefonul dvs., altfel toate cardurile existente pe piață sunt compatibile.

II) Viteza de scriere a cardului SD

Alt criteriu important al unui card de memorie este viteza de scriere. Cardurile mai vechi folosesc sistemul claselor de viteză, în care viteza cardului se încadrează între niște limite, 2MB/s, 4MB/s, 6MB/s și 10MB/s; viteza maximă dintre acestea suportată de card fiind scrise pe în interiorul unei litere C de formă circulară.

Evolutia vitezei cardurilor SD

Pentru cardurile mai noi, veți găsi o literă U, în interiorul căruia este cifra 1 sau cifra 3. Aceasta este viteza UHS a cardurilor. Pentru UHS 1 viteza este de cel puțin 10MB/s, iar pentru UHS 3, 30MB/s.

Într-un final, pentru filmări video de înaltă rezoluție (de exemplu 8K), este necesară o viteză și mai mare de scriere, motiv pentru care standardul UHS mai definește și clasele video, V6, V10, V30, V60, V90. Numărul după V reprezintă viteza minimă în MB/s suportată de card.

Comparatie carduri SD v60 v90 v30 v6 v10...

Aveți nevoie de un card cel puțin UHS-1 sau V10 pentru conținut Full HD. Dacă vreți să filmați 4K, aveți nevoie de minim V30, iar pentru 8K minim V60.

III) Clasa de performanță a cardului SD

Dacă folosiți cardul SD pentru a stoca aplicații sau datele programelor, foarte importantă este clasa de performanță pentru aplicații. Aceasta poate fi A1 sau A2.

Clasa de performanta a cardului de memorie SD

Cardurile A2 sunt mai rapide decât cele A1, dar necesită hardware compatibil în cititor (altfel performanța poate fi mai slabă decât în cardurile A1).

Din acest motiv recomandăm pentru stocatul aplicațiilor de pe telefon un card de clasă A1, iar dacă telefonul dumneavoastră permite, un card de clasă A2.

În final, dorim să atragem atenția asupra existenței unui număr semnificativ de carduri de memorie contrafăcute. Acestea sunt marcate asemănător (dar nu la fel) cu cardurile unor mari producători, dar fără ca acestea să aibă capacitatea sau să atingă viteza de lucru marcate pe card.

Multe astfel de carduri raportează o capacitate incorectă marcată pe exterior inclusiv aparatelor care le folosesc — astfel, când capacitatea reală este depășită, aceste carduri contrafăcute se prefac că stochează datele, dar de fapt nu le stochează, așa că atunci când aveți nevoie din nou de fișiere, acestea nu mai pot fi accesate.

Din acest motiv, vă recomandăm să cumpărați carduri de memorie doar de la magazine de încredere:

Emag / Evomag / Flanco / PcGarage

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *