Cum alegem cel mai bun smartphone? 2021

cel mai bun smartphone 2021

Smartphone-urile au devenit omniprezente în viața de zi cu zi. Din acest motiv, alegerea unui smartphone mai bun poate însemna mai puțină frustrare și mai multă productivitate, adică o calitate a vieții mai bună. Acesta lucru trebuie ținut minte când avem opțiuni similare.

Telefon Apple sau Telefon Android?

apple vs android

La această întrebare deseori răspunde bugetul alocat. În celelalte cazuri, trebuie să țineți minte că dispozitivele Apple sunt „walled garden”, adică sunt controlate de Apple pe toate fronturile și ca atare sunt mai limitate în funcționalitate.

Pe de altă parte, telefoanele Apple sunt mult mai sigure la nivel hardware (datele nu pot fi extrase de hoți fără să cunoască pin-ul/parola/pattern-ul de pe ecranul blocat), și tind să împiedice mai bine aplicațiile terțe din a aduna datele personale.

cele mai bune telefoane Apple 2021
Click pe Imagine pentru a vedea cele mai noi telefoane Apple


Telefoanele Android sunt în schimb mult mai diverse (mai ieftine, mai scumpe, rugged — rezistente la apă și praf, etc.) și pot fi modificate după placul personal mai ușor.

În schimb, acestea sunt mai puțin sigure hardware (exceptând telefoanele Google, care sunt la fel de sigure ca cele Apple, și cele Samsung, care au un nivel de securitate apropiat) și de multe ori vin cu aplicații ce trimit datele personale către terțe părți (comun mai ales pe telefoanele chinezești).

cele mai bune telefoane Andrtoid 2021
Click pe Imagine pentru a vedea cele mai noi telefoane cu Android

Totuși, un utilizator experimentat poate să rezolve problema datelor personale de pe Android într-o mare măsură prin dezinstalarea și/sau dezactivarea aplicațiilor nedorite, și în ultimă instanță schimbarea sistemului de operare (ROM) cu unul privacy-oriented.

Caracteristicile importante ale telefoanelor – pe scurt

Procesorul Telefonului

procesor smartphone 2021

La procesor contează geometria procesului de fabricație, adică în câți nm a fost fabricat procesorul. Cu cât acest număr este mai mic, cu atât este mai bun.


Aproape toate procesoarele moderne au performanță satisfăcătoare în aplicații de zi cu zi și browsing de internet. Avantajul unor procesoare puternice se simte în jocuri.

Memoria Telefonului

memoria telefonului

Cu cât telefonul are mai multă memorie RAM, cu atât poate să țină mai multe aplicații în memorie și poate schimba rapid între ele (multitasking). Recomandăm 4GB sau mai mult, detalii mai jos. Similar, cu cât telefonul are mai multă memorie flash, cu atât poate să țină mai multe fotografii, filme, aplicații.

Dacă telefonul suportă carduri microSD, atunci aceasta este mai puțin importantă. Recomandăm 32GB sau mai mult. Pentru telefoane fără card microSD, recomandăm cel puțin 128GB. În orice caz, nu cumpărați telefoane cu mai puțin de 16GB flash.

Ecranul Telefonului

ecran telefon oled ips

Contează dimensiunea — un ecran mai mare vă permite să vedeți mai mult conținut, dar peste 5 inch cam aveți nevoie de 2 mâini pentru a-l folosi. Pe lângă dificultatea în folosire, un ecran mai mare consumă mai rapid bateria telefonului.

Un alt factor foarte important este tehnologia panoului, OLED sau IPS LCD. Pentru jocuri, poate conta și rata de reîmprospătare, cu cât mai mare, cu atât mai bine. Bineînțeles, este bine și ca telefonul dvs. să aibă o rezoluție a ecranului cât mai mare și o luminozitate suficientă.

Alte caracteristici de luat in calcul in alegerea telefonului smart:

Camere foto a Telefonului

camera foto telefon

Contează rezoluția, dar și apertura obiectivului (în mod special în condiții de filmat în întuneric).

Bateria Telefonului

bateria telefonului

Cu cât are capacitatea mai mare, cu atât mai bine

Caracteristicile importante ale telefoanelor – detaliat

Detalii procesor Telefon:


Pe lângă geometria procesului de fabricație, contează numărul, tipul și frecvența nucleelor din procesor. ARM vinde producătorilor de procesoare pentru telefon următoarele tipuri de nuclee:

De eficiență (Cortex-A53, -A55)
Acestea sunt proiectate să aibă viteză mai mică, dar să folosească mai puțină energie pentru același calcul. Cortex-A55 este mai nou decât Cortex-A53, dar chiar și acesta este destul de vechi și începe să fie depășit în eficiență de nucleele mai noi de performanță (-A77, -A78)

De performanță (Cortex-A72, -A73, -A76, -A77, -A78)
Acestea sunt proiectate pentru a avea o performanță ridicată, chiar dacă consumă mai multă energie. Acestea influențează mult mai tare performanța maximă atinsă de procesor decât nucleele de eficiență.

De super-performanță (Cortex-X1)
Nucleul Cortex-X1 este o adiție nouă în gama de procesoare ARM și este proiectat pentru performanță foarte ridicată. De obiecei, procesoarele de vârf au un (singur) astfel de nucleu, pentru a satisface nevoia de performanță single-threaded în jocuri.

De câtă memorie are nevoie Telefonul?


Următoarele sunt dimensiuni tipice pentru activități posibile cu telefonul în ziua de azi:

2GB: Poate fi folosit pentru telefon, aplicații mici (de ex. notițe, muzică), site-uri simple. Multitasking este practic inexistent. În câțiva ani probabil nu va putea fi folosit deloc.

3GB: Poate fi folosit pentru browsing web, navigare GPS, jocuri simple, și ceva multitasking între aplicații mici

4GB: Acceptabil pentru multitasking între aplicații mai mari, de ex. browsing web și navigație GPS. Poate fi folosit pentru mai multe jocuri.

6GB: Multitasking foarte bun. Poate fi folosit pentru majoritatea jocurilor.

8GB-12GB: Pentru jocurile cele mai pretențioase.

Detalii ecran Telefon


Tehnologie: Aproape toate ecranele de telefon sunt de 2 tipuri: OLED sau IPS LCD.


Ecranele OLED au consum mult mai mic, și consumă energie doar pentru lumina pe care o produc. Acestea permit moduri AOD (Always On Display), care afișează câteva informații pe ecran (ceas, notificări) tot timpul, deoarece energia consumată este mică.


Ecranele IPS LCD au o calitate mult mai bună a culorilor — tehnologia IPS oferă cele mai bune culori dintre toate ecranele LCD și este folosită în ecranele din industria design-ului și artelor grafice, dar, fiind o tehnologie LCD, consumă mai multă energie și nu pot fi folosite în moduri AOD.


Rata de reîmprospătare: După cum indică testele (vezi teste detaliate aici), o rată de împrospătare mai ridicată ajută semnificativ în jocuri


Luminozitate: În condiții de lumină puternică (în zilele senine), ecranul telefonului e mai greu vizibil la luminozități de 300 nits sau mai puțin. Ecranele peste 500 nits sunt vizibile în orice moment al zilei.


Rezoluție: Recomandăm rezoluții 1080p, deoarece acestea redau nativ conținut FullHD. Rezoluții mai mari de 1080p sunt mai greu sesizabile pe un ecran așa de mic. Rezoluțiile cu mai puțin de 800 de coloane sunt sesizabil inferioare celor 1080p (mai ales în cazul filmelor FullHD).

Detalii camere foto


Calitatea fotografiilor crește cu rezoluția. La camerele de telefon obișnuite, difracția limitează rezoluția la 1-8Mpx. Dar asta nu înseamnă că o cameră cu o rezulție mai mare de 8Mpx nu se justifică.

La astfel de camere, sunt 2 factori pentru care calitatea imaginii crește și la rezoluții peste 8Mpx. Primul factor sunt algoritmii de deconvoluție, care pot inversa (parțial) efectul difracției, crescând astfel rezoluția camerei. Celălalt factor este culoarea — un senzor de imagine cu filtru Bayer (cum sunt toți exceptând cei din camere foto / instrumente specializate) nu poate reda corect culorile la nivelul pixelilor individuali. Din acest motiv, o cameră cu o rezoluție mai mare poate captura mult mai bine culoarea obiectelor mici.

Pentru a capta o imagine bună de o anumită rezoluție printr-un senzor cu filtru Bayer, rezoluția senzorului trebuie să fie de 4-16 ori mai mare decât cea a imaginii finale.
O cameră cu apertură mai mare are un raport semnal/zgomot mai bun al imaginii, ceea ce înseamnă în primul rând imagini mult mai bune noaptea.

Un alt câștig este ameliorarea fenomenului de difracție, crescând rezoluția limitativă. Tot privind rezoluția, creșterea raportului semnal/zgomot îmbunătățește performanța deconvoluției. Diametrul obiectivului telefonului este rareori specificat, dar poate fi calculat în funcție de focală și f-stop-ul minim.

De exemplu, la un telefon Redmi Note 9 Pro sau Redmi Note 8 Pro (ambele au același senzor), care au focala de 26 mm și f-stop f/1.9, diametrul lentilei este de 14mm. Similar, Samsung Galaxy S21 Ultra 5G are focala de 24mm și f-stop f/1.8, așa că diametrul lentilei este 13mm, iar Google Pixel 4a (cunoscut pentru calitatea pozelor în întuneric), focala de 27mm și f-stop f/1.7, diametrul fiind de 16mm.

De la ce brand să cumpăr telefonul mobil?


Dacă vrem un telefon cu Android, de multe ori putem alege dintr-o gamă variată de dispozitive. Cum știm de la ce producător să cumpărăm cel mai bun telefon? La această întrebare vă răspundem cu o listă de caracteristici speciale a fiecărui mare producător de telefoane Android.

Telefoane Samsung-vezi aici

Echilibrează specificații bune cu software bine pus la punct și prețuri rezonabile. Sunt de menționat gamele Galaxy A, pentru toată lumea, Galaxy M, cu baterii mari pentru folosire îndelungată și Galaxy S, gama premium.

Telefoane Google-vezi aici

Telefoanele Google au întotdeauna cel mai nou software, sunt foarte sigure (comparabil cu Apple), și în ciuda specificațiilor mai slabe tind să aibă o performanță bună în folosirea de zi cu zi. Dezavantajul lor este prezțul relativ ridicat.

Telefoane Xiaomi-vezi aici

Cunoscut pentru gama Redmi de telefoane cu specificații foarte bune la prețuri imbatabile, design-ul hardware este inferior celor de la Samsung, Google sau Huawei, astfel că aceste telefoane pot să se descurce în practică mai slab decât un telefon cu aceleași specificații de la concurenți. De asemenea, opiniile sunt foarte polarizate în ceea ce privește sistemul de operare prezent pe aceste telefoane, MIUI — de unii este adorat, alții îl schimbă cu prima ocazie. Aplicațiile spyware cu care vin anumite versiuni de MIUI sunt un alt factor de ținut minte.

Telefoane Huawei-vezi aici

Cunoscut mai demult datorită prețurilor bune la telefoane, acum mai mult datorită acuzațiilor de spionaj, Huawei este echivalentul Samsung în China. Aceste telefoane nu au Google Play store, așa că multe aplicații Android nu pot fi instalate prin mijloacele obișnuite.

Telefoane Asus

Asus a găsit o nișă în zona telefoanelor de gaming și cu capabilități neobișnuite. Lansările de telefoane sunt mult mai rare decât ale marilor producători, iar modelele sunt unice.

Oppo, Vivo, Realme: Similari cu Xiaomi, dar mai mici și mai puțin cunoscuți.

Sony, LG, HTC, Motorola: Foști concurenți cu Samsung, calitatea este între cea Samsung și cele ale concurenților din China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *