Cum alegem cel mai bun televizor? 2021

cel mai bun televizor smart 2021

Multitudinea de modele TV cât și numărul mare de caracteristici pot face din alegerea unui televizor nou un proces obositor si complicat. Din acest motiv venim în ajutorul dumneavoastră cu un ghid ce conține cei mai importanți factori de luat în calcul atunci când doriți să achiziționați cel mai bun televizor pentru nevoile dumneavoastră.

Top 3 Televizoare 2021

Alegerea celui mai bun televizor, pe scurt

Indiferent de buget, cele mai importante caracteristici pentru alegerea unui televizor sunt:

Diagonala Televizorului

diagonala ideala a televizorului

Cu toții știm că imaginea se vede mult mai bine pe un televizor cu diagonală mai mare. Este însă important să luăm în calcul și distanța de la privitor până la televizor. Aceasta trebuie să fie de aproximativ două ori mai mare ca diagonala televizorului ales, pentru a avea cea mai bună experiență de vizionare.

Rezoluția Televizorului

rezolutie televizor

Recomandăm o rezoluție 4K (de 4 ori Full HD) sau mai mare pentru 2021 dat fiind faptul că majoritatea conținutului produs pentru TV se îndreaptă către rezoluții mari.

Tehnologia Panoului Televizorului

LCD, LED and OLED TV Panels

Majoritatea televizoarelor de pe piață sunt LED, OLED sau QD-LED. OLED are contrast mai bun, QD-LED are culori mai intense. Recomandăm OLED sau LED pentru raportul foarte bun calitate/preț.

Porturile Televizorului

porturi tv HDMI USB AUDIO

Aveți nevoie de măcar un port HDMI (recomandăm cel puțin 2). Recomandăm să cumpărați un televizor și cu porturi HDMI și SD (card de memorie).

Funcțiile SMART ale Televizorului

Smart TV LG magic remote

Dacă vreți să accesați Youtube, Netflix, etc. direct de pe televizor, aveți nevoie de un televizor SMART. Recomandăm modelele LG datorită ușurinței de utilizare a sistemului de operare.

Rata de Reîmprospătare a Ecranului TV

rata de reimprospatare a televizorului

Sau de câte ori se schimbă imaginea pe secundă (Importantă pentru Sporturi si Jocuri Video). Cu cât mai mare, cu atât mai fluidă este experiența de vizionare.

Funcția HDR a Televizorului

televizor cu HDR vs televizor standard
Diferența dintre HDR și non-HDR

Permite o acuratețe ridicată a culorilor și oferă o paletă mult mai bogată față de modelele fără HDR.

VEZI TOATE TELEVIZOARELE RECOMANDATE

Alegerea celui mai bun televizor, în detaliu

Diagonala Televizorului – detaliat

unghi de vizionare ideal televizor


Diagonala este de multe ori cel mai important criteriu după care veți alege televizorul.

Pentru emisiuni TV, conținutul se vizionează cel mai bine la un unghi vizual ~30 grade, adică atunci când raportul distanței vizuală la diagonală este aproximativ 2. Pentru filme, un unghi vizual de 40 de grade (raport approx. 1.5) este mai bun.

Rezoluția Televizorului – detaliat

rezolutia televizorului vizualizata
Diferența de calitate în funcție de rezoluție (pixeli)


O rezoluție mai mare este întotdeauna mai bună, dar televizoarele cu rezoluții 8K sau mai mari sunt în momentul actual foarte scumpe. Având în vedere că există foarte puțin conținut 8K, cumpărarea acestora nu se justifică. De asemenea, fiindcă multe posturi transmit emisiuni la rezoluție 1080p sau 4K, recomandăm alegerea unui televizor 4K pentru a vă putea bucura de cea mai bună experiență TV în următorii ani.

Tehnologia Panoului Televizorului – detaliat

tv panels


Mai întâi vom introduce câțiva termeni:
CCFL – Lămpi fluorescente
LED – Diode luminiscente
OLED – LED-uri organice; pot fi „tipărite” ca un film
QD – Quantum dot, nanoparticule ce pot oscila, absorbind și emițând lumină cu lungime de undă controlabilă și foarte precise
LCD – Cristale lichide, materiale ce pot roti polarizarea luminii, care apoi poate fi filtrată de un polarizor, pentru a forma un filtru de lumină controlabil electronic.

Panourile se pot împărți în 2 categorii:


Panouri cu emisie directă:

A) OLED – fiecare pixel are un LED. Foarte populare.

B) LED matrix – folosite la panourile publicitare de mari dimensiuni, au pixeli de dimensiuni foarte mari și pot fi folosite doar când distanța de la care se urmăresc este foarte mare.

C) QD electroluminiscente – Quantum dots ce emit lumină când sunt stimulate de un curent electric. În cercetare, nu există modele comerciale.
Caracteristica principală a panourilor cu emisie directă este că fiecare pixel are un element care emite lumină ce poate fi controlat independent, atingând astfel un contrast ce nu poate fi obținut de panourile cu filtru

Panouri cu filtru:


Toate acestea folosesc un panou LCD. După denumiri

I) LCD: folosesc CCFL ca lumină de fundal (backlight), sunt (erau) mai ușor de fabricat

II) LED: folosesc LED-uri ca backlight, sunt mai eficiente energetic decât CCFL-urile și tindă să aibă culori mai bune

III) QLED: ca și cele LED, dar au un strat de Quantum Dots care absorb lumina generată de led-urile backlight și o emit cu o lungime de undă foarte precisă (formând astfel culori foarte vii)

În magazine, aproape toate televizoarele sunt într-una dintre categoriile LED, OLED și QLED. Cele LED sunt mai ieftine, pe când cele OLED și QLED sunt mai scumpe. Recomandăm OLED-urile pentru contrast și QLED-urile pentru culori.

Contrastul Televizorului


Contrastul este raportul dintre cea mai mare luminozitate a unui pixel și cea mai mică. În condiții casnice, contrastul este cel mai mult influențat de lumina ambientală.

În prezența acesteia, contrastul scade semnificativ și diferențele între panourile cu emisie directă și cele cu filtru sunt mici. Altfel, în întuneric, la panourile cu contrast mic se poate observa că există o lumină și acolo unde ecranul ar trebui să fie perfect negru, scăzând imersiunea în conținutul afișat.

Porturile Televizorului – detaliat


Este foarte important să aveți suficiente porturi HDMI, astfel încât să nu fiți nevoit să schimbați cablurile de fiecare dată când conectați un dispozitiv la televizor, cum ar fi un DVD player, un Set-top Box (mai ales dacă aveți un abonament la televiziune prin cablu cu canale cu plată) și/sau un calculator.

Pe lângă acestea, sunt foarte utile porturile USB pentru poze, filme, muzică de pe stick-uri sau HDD-uri externe, sau tastaturi/mouse portabile (ce pot fi folosite în locul unei telecomenzi) și recomandăm și un port pentru carduri SD (pentru poze și filmulețe de pe camerele digitale). Un port Ethernet (RJ45) este de asemenea util, în mod special dacă televizorul dvs. e SMART, deoarece vă permite lățime de bandă mai mare, latență mai mică și decongestionează rețeaua WiFi.

Funcțiile SMART ale Televizorului – detaliat


Televizoarele SMART au aplicații prin care vă puteți uita la filmulețe de pe Youtube sau să faceți streaming prin Netflix, Amazon, etc., fără a mai fi necesar un alt dispozitiv.

chromecast smart tv
Click pe imagine pentru detalii

Pe de altă parte, există calculatoare de forma unui stick (VEZI AICI) ce pot reda astfel de conținut, transformând un televizor obișnuit într-unul SMART.

Rata de Reîmprospătare a Ecranului TV – detaliat


Rata de reîmprospătare este numărul cadrelor pe secundă afișate de televizor. Un număr mai mare de 60 este util doar atunci când vă uitați la conținut rapid (meciuri sportive, filme de acțiune, jocuri video).

Uneori procesoarele TV-urilor pot să estimeze unele cadre intermediare chiar dacă conținutul redat nu are și el o rată de împrospătare ridicată, dar în general, în lipsa unui conținut filmat cu un număr mare de cadre pe secundă, un televizor cu rată mare de reîmprospătare nu este util.

Funcția HDR a Televizorului – detaliat


Televizoarele HDR pot reda o paletă mai detaliată de culori (important mai ales din punct de vedere al luminozității, la care ochiul uman este mai sensibil), dar pentru a afișa conținut HDR, aveți nevoie de filmări/poze HDR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *