Un periaj realizat corect ajută la menținerea igienei orale și la evitarea aparițiilor problemelor dentare.
Din cauza faptului că utilizarea periuțelor clasice necesită minuțiozitate, multe persoane optează pentru folosirea periuțelor electrice. În comparație cu periuțele manuale, cele electrice prezintă o serie de avantaje:
VEZI TOATE PERIUȚELE ELECTRICE RECOMANDATE

-eficiență crescută în ceea ce privește înlăturarea plăcii bacteriene
-curăță dinții mai bine
-oferă protecție gingiilor
-ajută la îndepărtarea mai eficientă a tartrului
-pot reprezenta o metodă interactivă de a-i învăța pe copii să aibă grijă de igiena orală
Înainte de a căuta o periuță electrică potrivită pentru tine, trebuie să știi că există două categorii de periuțe:

I) Periuțele electrice cu rotație
Prezintă capete rotative, iar dinții sunt curățați prin mișcarea perilor care acționează asupra smalțului. În această categorie sunt incluse periuțele rotative (se învârt într-un singur sens) și periuțele oscilante (sensul de rotație se schimbă).
II) Periuțele electrice cu vibrații
Se aseamănă ca aspect cu periuțele manuale și generează unde care contribuie la dezintegrarea plăcii bacteriene. Datorită modului de funcționare, astfel de periuțe ajută la curățarea spațiilor interdentare. În această categorie intră periuțele sonice și cele ultrasonice.
Alte caracteristici esențiale de care să ții cont în alegerea unei periuțe electrice:
Capetele de periaj ale periutei electrice.
Multe periuțe electrice îți oferă posibilitatea să folosești capete de periaj diferite, în funcție de nevoile tale. Spre exemplu, există capete de periaj pentru dinți sensibili, capete pentru albirea dinților, pentru curățarea limbii sau îndepărtarea plăcii bacteriene. Verifică modelele de capete disponibile la producător și compatibilitatea pe care acestea o au cu periuța dorită. În plus, capetele necesită schimbare periodică, de regulă o dată la 3 luni.
Modul de periaj.
Modelele noi oferă posibilitatea de alegere între mai multe programe (dinți sensibili, îngrijirea gingiilor, albirea dinților etc.) sau setarea intensității dorite. Alegerea se realizează în funcție de preferințele și nevoile dumneavoastră.
Multe periuțe electrice vin echipate cu un acumulator. Astfel, trebuie să fiți atenți la timpul de funcționare pe care o încărcare completă îl oferă. Evitați acumulatoarele cu o capacitate redusă, care necesită încărcarea frecventă a periuței electrice.
Funcțiile periuței electrice.
Există câteva funcții standard care pot fi întâlnite la multe dintre periuțele disponibile pe piață:
Funcția Timer îți oferă un semnal sonor (sau prin vibrație) care te atenționează atunci când este nevoie să treci la curățarea unui alt cadran sau când se termină timpul de periaj. De regulă, curățarea unui cadran ar trebui să dureze 30 secunde, iar timpul total de periaj să fie de două minute.
Senzor de presiune, care emite o avertizare în cazul în care capătul periuței apasă prea tare asupra dinților, ceea ce ar putea dăuna igienei orale.
Design-ul periuței. Pe lângă caracteristicile de ordin estetic (precum culoarea), trebuie să luați în considerare și alte aspecte precum:
Mânerul periuței: este de dorit ca acesta să fie confecționat dintr-un material care oferă aderență (plastic) în cazul în care operați periuța cu mâinile umede.
Butoanele trebuie să fie ușor de atins și folosit cu o singură mână.
Unele modele prezintă un gât flexibil, ce ajută la curățarea spațiilor la care este dificil de ajuns cu o periuță manuală (cu gât rigid).
Dimensiunea capetelor de periaj.
Opțiuni suplimentare ale periutei electrice:
Stație de dezinfectare cu ultraviolete pentru capătul periuței.
Funcții smart/Bluetooth. Unele periuțe permit conectarea la telefon prin intermediul unei aplicații, care oferă date despre periaj și feedback cu privire la obiceiurile utilizatorului (vezi modelul de la Oral-B).
Există și periuțe electrice destinate copiilor, care încearcă să ofere o experiență interactivă și educativă pentru cei mici. Spre exemplu, gama de periuțe Disney de la Oral-B permite utilizarea unei aplicații în timpul periajului . Mai precis, pe măsură ce copilul își periază dinții, se dezvăluie mai multe părții ale unei imagini, astfel încât la finalul periajului este disponibilă fotografia integrală.