Cum să alegeți cea mai bună mască de protecție?

Masca de protectie

Dacă în urmă cu un an măștile de protecție nu se aflau în atenția noastră, fiind un obiect de interes pentru specialiștii din anumite domenii de activitate (precum cei din sistemul sanitar), acum suntem nevoiți să cercetăm, să analizăm și să alegem măști de protecție eficiente pentru această perioadă. Poate fi dificil sau copleșitor să faci diferența între tipurile de măști existente acum pe piață, așa că în continuare o să îți prezentăm principalele categorii de măști și caracteristicile lor.

1) Măști de protecție chirurgicale/medicale

Masca de protectie mediacala

Cu acest tip de măști eram familiarizați încă de dinaintea apariției pandemiei, întrucât le puteam vedea în cabinetele medicale sau chiar în popularele seriale de televiziune cu medici. De regulă au culoare albastră sau verde, însă designul lor s-a diversificat odată cu popularizarea lor. Forma lor permite o oarecare lejeritate la purtare, fiind în general destul de largi.

Pentru o protecție bună, însă, masca nu ar trebui să fie foarte largă sau să lase loc aerului să pătrundă. Astfel de măști sunt împărțite, la rândul lor, în măști tip I, tip II sau tip IIR. Tipul IIR reprezintă cele mai eficiente măști din această categorie, întrucât au un nivel de filtrare mai ridicat.

2) Măști N95 (FFP2) și N99 (FFP3)

masca n95 cea mai buna 2021

Aceste măști oferă o protecție mai mare decât cele de dinainte. Designul lor se pliază mai bine pe forma feței, ceea ce nu permite aerului să pătrundă în mască. În plus, astfel de măști sunt confecționate din mai multe straturi, oferind o protecție mai bună împotriva diferitelor tipuri de particule.

3) Măști din material textil

masti din material textil 2021

Avantajul principal al acestor măști este că, spre deosebire de celelalte tipuri, sunt reutilizabile. După spălarea și dezinfectarea lor, măștile din material textil pot fi uscate și refolosite. În ceea ce privește gradul de protecție, aceste măști nu sunt la fel de eficiente ca tipurile anterioare.

La achiziționarea măștilor de protecție trebuie să fii atent atât la tipul de mască ales, cât și la locul din care le cumperi. Trebuie să te asiguri că măștile sunt produse conform standardelor europene și au certificare în acest sens.

mod de folosire a mastii de protectie

În plus, pe timpul utilizării măștii, dar și înainte (când îți pui masca) și după (când dai masca jos) trebuie să respecți indicațiile oferite de autorități astfel încât să diminuezi riscul de infectare. Cu excepția măștilor din material textil, celelalte tipuri de măști sunt, de regulă, destinate utilizării unice (de unică folosință).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *