Cum să alegeți cea mai bună placă de bază?

Reprezentare grafica placa de baza

Placa de bază este componenta calculatorului care asigură conexiunile dintre diferitele componente funcționale ale calculatorului

— toate componentele calculatorului se conectează la placa de bază. Din acest motiv, nu există un număr care să indice cât de „bună” este o anumită placă, în schimb aceasta se alege în general prin excluderea celor care nu satisfac necesitățile pe care le avem de la calculator.

VEZI TOATE PLACILE DE BAZA RECOMANDATE

Asamblare calculator placa de baza 2021

Compatibilitatea plăcii de bază cu procesorul

Cel mai important criteriu la care trebuie să fim atenți când alegem placa de bază este compatibilitatea cu procesorul. Primul pas este socket-ul — placa de bază și procesorul trebuie să aibă același socket.

socket placa de baza procesor cpu
socket procesor

În cazul sistemelor Intel

acestea se schimbă la fiecare generație de procesor (astfel că schimbarea procesorului atrage și schimbarea plăcii de bază).

În cazul sistemelor AMD

socket-ul este schimbat mai rar, astfel încât o placă de bază poate rămâne compatibilă la schimbarea procesorului. În final, în cazul sistemelor AMD, unde socket-ul rămâne același, trebuie să fim atenți la chipset, procesoarele mai noi nefiind compatibile cu chipset-uri vechi (de ex. Ryzen 5000 nu este compatibil cu generația 300 de chipset-uri, dar este cu generațiile 400 și 500).

Intel AMD CPU

Atât în cazul sistemelor Intel cât și a celor AMD, recomandăm să alegeți o placă suficient de bună pentru ca procesorul să își atingă deplinul potențial. Din acest motiv, recomandăm plăci cu chipset-uri AMD Ax20 (A320 și A520), respectiv Hx10 doar sistemelor cu performanțe foarte limitate (Athlon, maxim Ryzen 3, respectiv Core i3)-VEZI ARTICOLUL DESPRE PROCESOARE.

placa de baza buget A320
A320

Recomandăm plăci cu chipset AMD Bx50 (B450, B550), respectiv Intel Bx50, Hx70 celor constrânși de buget, dar care doresc să ruleze procesoare mainstream.

Placa de baza b550
B550

Dacă nu se pune problema unei restricții de buget, recomandăm Xx70 (X470, X570), respectiv Zx70/Zx90, care au cele mai bune specificații, iar plăcile beneficiază de cele mai bune design-uri (T-topology RAM, multe facilități deblocate în BIOS, etc.).

placa de baza x570
X570


Un alt criteriu pentru care recomandăm plăcile cu chipset-uri X470 și X570 pentru AMD este design-ul sistemelor de alimentare ale procesorului (VRM-uri), care sunt proiectate să poată livra ușor mult mai multă putere decât plăcile cu chipset-uri B450, B550 și mai ales B350. Alegerea unei plăci de bază cu VRM-uri subdimensionate pentru procesorul pe care vrem să îl folosim duce la opriri spontane ale calculatorului atunci când acesta este utilizat intens și într-un final defectarea plăcii de bază.

VRM and chipset placa de baza

În rest, trebuie să ne asigurăm că placa de bază suportă suficient RAM (în mod special nr de sloturi) și toate perifericele necesare (plăci video, SSD-uri, HDD-uri, etc). Un detaliu la care mai puteți fii atenți este topologia PCIe (cum se împart lane-urile între SSD-urile NVMe, chipset și placa video), dar aceasta contează doar dacă vreți să vă asigurați că nu pierdeți nici o picătură din performanța perifericelor.


Legat tot de periferice, când alegem o placă de bază este foarte important să considerăm și dimensiunea (form factor). Aceasta determină câte sloturi de RAM și PCIe putem găsi pe placă. Cea mai comună dimensiune este ATX, dar avem și variante mai mici (microATX, mini-ITX, nano-ITX) sau mai mari (EATX). Această dimensiune trebuie să fie compatibilă cu carcasa calculatorului. Din acest motiv, recomandăm și ca plăcile de bază să fie de o lățime comparabilă cu lungimea plăcilor video.

Dimensiune si form factor placa de baza

Alte lucruri la care este bine să fim atenți când alegeți placa de bază:

a) conectivitate suplimentară a plăcii de bază (WiFi, Bluetooth)

wifi bluetooth placa de bază

b) numărul de sloturi PCIe ale plăcii de bază, în particular dacă vrem să folosim mai multe plăci video sau o altă placă de expansiune (rețea/sunet/etc.)

sloturi Pcie placa de bază

c) ieșirile video ale plăcii de bază -dacă intenționăm să folosim un procesor cu video încorporat

iesiri video placa de bază

d) porturi USB-C și Thunderbolt

porturi usb-c si thunderbolt placa de bază

e) VRM-uri: răcire, și unde este posibil tipul folosit (pe paginile de specialitate)

VRM placa de bază

f) topologia sloturilor PCIe (mai ales dacă intenționăm să folosim sisteme cu mai multe plăci video)

Topologia sloturilor pcie ale placii de bază

g) cheile NVMe (adică ce lungime a plăcilor NVMe este suportată)

lungimea suportată a placilor Nvme placa de baza

h) BIOS safe-mode și mecanismul de resetare în caz de probleme

BIOS ul plăcii de bază

i) suport pentru extra ventilatoare și senzori

ventilatoare placa de bază

j) suport pentru răcire cu apă

placa de bază răcire cu apă

Găsiți AICI un tabel cu majoritatea plăcilor cu chipset-uri AMD și detalii (atenție, tabelul este masiv).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *