Cum să fii convingător?

idei reprezentare

Persuasiunea este un cuvânt auzit frecvent în discuțiile de zi cu zi, în discursurile media sau în alte contexte. Multe persoane îl folosesc, însă puțini sunt cei care știu diferența între persuasiune și alte concepte, precum manipularea. Și mai puțini, însă, reușesc să identifice metodele de persuasiune și să își dea seama când ei înșiși sunt victime ale unor astfel de metode.

Robert Cialdini este unul dintre autorii care a scris pe această temă, considerând că există mai multe tehnici de persuasiune care ne pot determina să facem anumite lucruri înainte de a ne analiza critic, rațional, reacțiile. Printre tehnicile menționate de el, întâlnim:

ideas reprezentare artistica

I) Reciprocitatea:

de regulă, indivizii tind să întoarcă favoarea persoanelor care i-au ajutat.

reciprocitate

II) Angajamentul/consecvența:

uneori, oamenii fac anumite lucruri pentru a nu lăsa impresia că au un comportament inconsecvent (că acțiunile lor variază și nu se completează reciproc). În acest caz, oamenii tind să cedeze sub presiunea socială pe care o resimt.

consecventa, determinare, alergare

III) Confirmare din partea celorlalți (social proof – dovada socială):

unii oameni preferă să aștepte părerile celorlalți în ceea ce privește un produs sau serviciu pentru a avea curajul ca ei înșiși să folosească același produs sau să apeleze la același serviciu. În acest scop se folosesc testimonialele, pentru a oferi garanția că alte persoane au trecut prin aceeași experiență și a fost pe placul lor.

social proof, confirmare sociala

IV) Raritatea unui obiect,

sau posibilitatea de a nu mai avea acces la el, îi poate presa pe oameni să acționeze impulsiv din teama de a nu pierde oportunitatea pe care o au.

raritatea

Mai multe detalii despre tehnicile de persuasiune și cum să le identificăm puteți găsi în cartea lui Robert Cialdini, Psihologia persuasiunii.

Dacă sunteți pasionați de psihologie, puteți începe consultând conceptele principale și autorii importanți în cartea “50 De Clasici. Psihologie”.

P.S. În spatele fiecărei imagini se află o carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *