Cum să ai grijă de mașina ta?

piese auto

Pentru a maximiza durata de viață și performanța mașinii dumneavoastră, am pregătit o listă cu puncte importante ce trebuie adresate. Procedurile recomandate sunt clasificate în funcție de frecvența pe care o necesită, în felul următor 

1) Verificări lunare ale mașinii

ulei motor masina

A) Nivelul uleiului de motor și cel al lichidului de răcire(Antigel) 

Ingrjirea masinii, Cum să ai grijă de mașina ta?

Este important să verificați în mod constant atât nivelul uleiului, cât și cel al antigelului (atunci când motorul este rece). Un nivel scăzut al acestora poate duce la deteriorarea rapidă a motorului.  

B) Filtrul de aer al motorului 

filtru de aer masina

Filtrul de aer al motorului împiedică impuritățile și furnizează motorului debitul de aer necesar funcționării optime. Verificarea stării acestuia și schimbarea la nevoie asigură o funcționare eficientă (consum scăzut de carburant), reduce emisiile și prelungește viața motorului mașinii dumneavoastră. 

C) Starea și presiunea anvelopelor mașinii 

presiunea ideala anvelope masina

În general, un set de anvelope are o durată de aproximativ 40.000 KM însă, condițiile de utilizare diverse pot avea efecte drastice asupra uzurii anvelopelor. Astfel, pentru siguranța dumneavoastră este important să verificați în mod constant amprenta anvelopelor. Pe lângă aceasta, presiunea din roți este un factor important ce determină atât manevrabilitatea, cât și consumul automobilului dumneavoastră. Verificarea constantă și ajustarea presiunii roților asigură funcționarea în parametri optimi. 

D) Funcționarea farurilor, semnalizării, luminii de frână și luminii de parcare 

becuri faruri masina

Pentru a conduce în siguranță este important ca toate semnalele dumneavoastră să poată fi percepute de ceilalți conducători auto. Verificați funcționarea acestora și înlocuiți becurile/ledurile care nu mai funcționează. 

E) Filtrul de ulei al mașinii 

filtru de ulei masina

Pentru o funcționare optimă a motorului, pe lângă înlocuirea uleiului este necesar să ne asigurăm că acesta este filtrat corespunzător pentru a nu permite pătrunderea reziduurilor în interiorul motorului. Astfel, în funcție de specificațiile motorului, se recomandă verificarea constantă și înlocuirea filtrului de ulei. 

F) Ceruiți mașina 

ceruirea masinii

Aplicarea unui strat de ceară la fiecare 6 luni reduce șansele de rugină și menține aspectul exterior al mașinii dumneavoastră. În timp, praful, sarea și nisipul de pe carosabil pot deteriora vopseaua la nivel microscopic iar ceruirea mașinii ajută la minimizarea acestor efecte negative prin acoperirea cu un strat protector. 

G) Echilibrarea roților 

Ajută la eliminarea vibrațiilor și a zgomotului anvelopelor și mărește durata de viață a acestora.  

2) Verificări anuale ale mașinii

A) Lamelele ștergătoarelor de parbriz 

stergatoare masina

Necesită înlocuirea o data pe an pentru a vă asigura funcționarea ștergătoarelor în condiții optime. 

B) Starea bateriei mașinii 

baterie masina

Temperaturile extreme pot afecta starea bateriei. Astfel, testarea regulată vă scutește de posibilele neplăceri provocate de încărcarea insuficientă a acesteia (bateriile cedează cel mai des în perioada rece). 

C) Înlocuire anvelope 

schimb anvelope masina

Aveți grijă ca mașina dumneavoastră să fie în permanență echipată cu anvelope corespunzătoare condițiilor de drum. Fiecare tip de anvelope (iarnă/vară) este conceput pentru a funcționa optim în anumiți parametrii, ceea ce înseamnă că odată cu schimbarea condițiilor meteo este necesară și schimbarea anvelopelor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *