Fără zahăr?

sweets vs vegetables

Zahărul este esențial pentru corpul uman. Acesta oferă energie celulelor ce ne mențin in viață. Totuși, prea mult zahăr poate avea efecte negative asupra sănătății noastre.

Alimentele ce conțin zahăr adăugat (ce nu provine din surse naturale) ne oferă așa-numitele calorii “goale”, adică nu oferă niciun avantaj în afară de un nivel crescut de energie pe termen scurt. Consumul excesiv de zahăr obligă organismul să consume surplusul de energie în alte moduri, fiind unul dintre principalele cauze ale afecțiunilor precum obezitate și diabet.

Efectele Zahărului asupra Creierului

efectele zaharului asupra creierului

Suntem programați să iubim zahărul. Strămoșii nostri au evoluat încercând să găsească surse de hrană cât mai dulci pentru energia pe care acestea o oferă, energie ce reprezenta un avantaj în lupta pentru supraviețuire. În prezent, hrana nu mai reprezintă un motiv de îngrijorare însă continuăm să ne dorim alimente cât mai bogate în zahăr.

Motivul principal pentru această dorință este creierul uman. Atunci când consumăm zahăr, dopamină și serotonină (hormoni ce îmbunatățesc starea noastră de spirit) sunt eliberate de creier. Acest proces este similar cu cel rezultat în urma consumului de droguri, motiv pentru care în anumite momente simțim “dorința de dulce”.

Cum să consumăm zahăr intr-un mod sănătos?

alimente diverse

Zahărul este prezent în mod natural sub multe forme, forme a căror denumire se termină de cele mai multe ori în “oza”. Fructoza și glucoza se găsesc în mod natural în fructe, legume și miere, lactoza și galactoza se găsesc în lapte și alimentele derivate din lapte iar maltoza se găsește in cereale. Consumul moderat de alimente ce conțin zahăr in mod natural este indicat, acestea oferind numeroase alte beneficii pentru corpul uman. De exemplu, fructele conțin și fibre ce ajuta la limitarea fructozei absorbite de organism.

informații nutritionale

Atenție! Zahărul este folosit pentru a îmbunătăți gustul și textura multor alimente și băuturi. Acest tip de zahăr este considerat nesănătos (HFCS, sucroză, zaharină etc.). Pentru a afla cantitatea de zahăr conținută de un produs verificați cantitatea de “carbohidrați- din care zahăr” de pe ambalaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *