Cum să alegeți cea mai bună mașina de spălat? 2021

O etapă importantă în alegerea unei mașini de spălat care să corespundă nevoilor tale este cunoașterea diferențelor dintre ele. Astfel, pornești cu o listă de caracteristici esențiale după care să te ghidezi, pe lângă încadrarea în preț (în funcție de bugetul personal).

VEZI TOATE MAȘINILE DE SPĂLAT RECOMANDATE

Mașină de spălat, Cum să alegeți cea mai bună mașina de spălat? 2021

În continuare, vă prezentăm tipologiile principale în care pot fi încadrate mașinile de spălat rufe:

I) Mașina de spălat cu încărcare verticală:

Ușa este amplasată în partea superioară, ceea ce poate îngreuna extragerea rufelor din cuvă după încheierea ciclului de spălare.

masina de spalat incarcare verticala

II) Mașina de spălat cu încărcare frontală:

Ușa de la cuvă este amplasată în partea frontală a mașinii de spălat. În această tipologie întâlnim mașinile de spălat clasice și mașinile de spălat slim (cu dimensiuni reduse – adâncimea poate varia între 35 și 45 cm).

masina de spalat cu incarcare frontala

a) Mașină de spălat incorporabilă:

Inclusă în mobila de bucătărie. Din acest motiv, poate impune nevoia realizării mobilei pe comandă.

b)Mașină de spălat standard

1)Mașină de spălat cu uscător

Avantajele principale ale acestui tip de mașină de spălat vizează faptul că ajută la uscarea rufelor și contribuie la economisirea spațiului din locuință.

2) Mașină de spălat fără uscător

Alte caracteristici esențiale pe care să le urmărești în alegerea unei mașini de spălat:

1. Dimensiunile și capacitatea de spălare (volumul cuvei) trebuie alese în funcție de spațiul de care dispui și de nevoile de spălare.

Dimensiunile mașinii influențează capacitatea cuvei și, implicit, numărul de rufe care pot fi incluse într-un ciclu de spălare. Dimensiuni mai mari implică, de regulă, un volum al cuvei ridicat.

Mașinile cu un volum mai mare al cuvei sunt indicate pentru familiile numeroase datorită nevoilor sporite de spălare.

caapcitatea masinii de spalat

Spațiul de care dispui pentru amplasarea mașinii de spălat indică tipul potrivit pentru tine. Spre exemplu, în cazul în care spațiul este redus este indicat să achiziționezi o mașină de spălat slim pentru a evita aglomerarea locuinței.

masina de spalat slim emag

2. Nivelul de zgomot al mașinilor de spălat rufe poate reprezenta un dezavantaj major, astfel încât este indicat să alegi o mașină de spălat care are un număr cât mai redus de decibeli. Zgomotul emis poate depinde de mai mulți factori (precum amplasarea mașinii sau produsele introduse în cuvă), se poate propaga in alte încăperi sau în locuințele vecinilor și poate deveni, astfel, o sursă de disconfort. Mașinile de spălat mai silențioase se plasează în jur de 50 db pentru spălare și 70 db pentru centrifugare (stoarcere).

masian de spalat silentioasă

3. Prezența uscătorului poate influența prețul mașinii de spălat și eficiența acesteia. Dacă optezi pentru o mașină de spălat cu uscător, trebuie să ai în vedere faptul că volumul de uscare este mai scăzut decât cel de spălare. Mai precis, pentru o uscare optimă nu este indicat să ocupi capacitatea maximă a cuvei. De asemenea, uscarea se realizează mai greu pentru articolele voluminoase (precum lenjeriile de pat).

top masini de spalat cu uscător

4. Clasa energetică. Este indicată alegerea unei mașini de spălat care se încadrează în clasa de eficiență A, acestea având un consum de energie redus față de clasele inferioare.

masina de spalat eficienta energetic

5. Rotațiile pe minut (RPM) (viteza de centrifugare) influențează gradul în care rufele sunt stoarse la finalul unui ciclu de spălare. Cu cât viteza maximă de centrifugare este mai mare, cu atât mașina de spălat are o capacitate mai mare de a stoarce rufele. Este important de menționat faptul că viteza de centrifugare nu va atinge întotdeauna limita maximă, ci variază în funcție de programul de spălare ales. În plus, o viteză de centrifugare mai mare ar putea ajuta la economisirea timpului alocat uscării hainelor, fiind utilă în cazul familiilor cu un volum de spălare ridicat. Încearcă să te orientezi către mașini de spălat care au minim 1000-1200 rpm.

Rotatii maxime masian de spalat

6. Programele de spălare. De regulă, în rândul mașinilor de spălat rufe putem întâlni o serie de programe de spălare comune care acoperă nevoile de bază, precum spălare delicată, spălare rapidă (timp redus de spălare, care poate varia în funcție de model), spălare dedicată anumitor materiale (lână, mătase etc.) sau program de clătire. Dacă știi că ai nevoi de spălare speciale (spre exemplu, îndepărtarea părului de animale de pe rufe), caută mașini care oferă un program personalizat preferințelor tale. Unele mașini de spălat oferă simboluri pentru programele de spălare, ceea ce înseamnă că trebuie să consulți cartea tehnică sau un ghid online pentru a învăța ce indică fiecare. La achiziționare, însă, poți urmări mașini de spălat care au numele programului de spălare inscripționat pe partea frontală pentru a te ajuta să te acomodezi cu funcțiile puse la dispoziție.

7. Funcții suplimentare

Hublou reversibil: unele mașini de spălat oferă posibilitatea de a alege direcția de deschidere a hubloului. Această opțiune poate fi utilă în cazul în care nu dispui de mult spațiu pentru amplasarea mașinii de spălat, astfel încât poți opta pentru direcția care se potrivește cel mai bine locuinței tale.

masina spalat usa reversibila

Funcții smart mașină de spălat:

masina de spalat smart 2021

Modelele recente vin echipate cu o serie de opțiuni smart, precum posibilitatea de conectare la rețeaua wireless a locuinței (vezi, spre exemplu, modelele Bosch și aplicația lor Home Connect ). Acest lucru îți permite să o conectezi cu alte dispozitive (telefon, tabletă sau boxe inteligente precum Alexa de la Amazon) și să transmiți comenzi de la distanță către mașina de spălat.

Alte funcții smart îi oferă mașinii de spălat posibilitatea de a alege programul de spălat cel mai potrivit pentru rufele tale, de a-ți trimite notificări în legătură cu problemele de funcționare sau de a memora programele tale de spălate favorite. Spre exemplu, modelele noi de la Samsung vin echipate cu opțiunea SmartCheck, care ajută la diagnosticarea și monitorizarea erorilor .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *