VEZI TOATE PLITELE RECOMANDATE

Prețul unei plite incorporabile..
..este un factor important în alegerea unui model, însă este nevoie să ții cont și de alte aspecte atunci când dorești să achiziționezi un astfel de aparat. Alte caracteristici esențiale pe care trebuie să le ai în vedere în alegerea plitei incorporabile sunt:
1. Dimensiunile plitei alese..
..depind de spațiul de care dispui în bucătărie și de locul în care dorești să o instalezi. Mărimea plitei influențează numărul de arzătoare – o plită de dimensiuni mai mari vine, de regulă, cu mai multe arzătoare. Alegerea plitei în funcție de dimensiuni și de numărul de arzătoare trebuie să se realizeze în funcție de:

Numărul membrilor din locuință: pentru familiile mari sunt indicate plitele cu minim 4-5 arzătoare, pe când persoanele care locuiesc singure pot achiziționa și plite mai mici (două arzătoare).

Obiceiurile culinare: spre exemplu, dacă gătești des sau ai nevoie să prepari mai multe mâncăruri simultan, o plită cu mai multe arzătoare este potrivită pentru tine.
Pe lângă numărul de arzătoare, poți să ții cont și de următoarele aspecte:
Mărimea arzătoarelor
Distanța dintre arzătoare
Puterea arzătoarelor
Materialul arzătoarelor
2. Tip de alimentare plită
Gaz natural. Astfel de plite presupun costuri mai scăzute și sunt recomandate pentru locuințele în care se gătește frecvent. Unul dintre avantajele principale este faptul că nu necesită utilizarea unor vase speciale. Cele mai multe modele vin cu aprindere electrică și sisteme de siguranță (care opresc gazul în cazul stingerii flăcării).

Electricitate. Sunt indicate persoanelor care gătesc rar și au avantajul unui control mai mare asupra preparării mâncării, deoarece permit setarea temperaturii și a timpului de gătire. În plus, astfel de modele sunt mai ușor de curățat și sunt mai sigure (nu au flacără deschisă și nu există riscul unei scurgeri de gaze). Plitele electrice se împart în:
1) plite vitroceramice (timpul de gătire este mai ridicat decât la plitele cu inducție)

2) plite cu inducție
(timp redus de gătire, însă necesită folosirea unor vase speciale, fabricate din oțel sau fontă; nu este indicat să folosești vase de sticlă, cupru sau aluminiu atunci când deții o plită electrică cu inducție)

Plite mixte. Oferă atât arzătoare cu gaz, cât și zone de încălzire electrică.

3. Eficiența energetică a plitei dictează costurile pe care le presupune utilizarea plitei și diferă în funcție de tipul de aparat pe care îl ai.
Spre exemplu, plitele electrice vitroceramice au o eficiență energetică mai scăzută decât plitele cu inducție, adică presupun costuri mai ridicate din cauza faptului că încălzesc zonele de gătit (nu doar vasul de gătit, ca în cazul celor cu inducție). În plus, de regulă, plitele electrice au o eficiență energetică mai ridicată decât a plitelor pe gaz.

4. Tipul panoului de comandă al plitei
Mecanic / Touchscreen
5. Funcții suplimentare

Blocare de siguranță pentru copii care împiedică utilizarea plitei de către copii, prevenind accidentele.
Detectarea vaselor este o funcție disponibilă la modelele electrice și presupune oprirea încălzirii în momentul în care vasul este înlăturat de pe plită.
Indicatoarele de căldură reziduală pentru plitele electrice indică zonele fierbinți pentru a evita atingerea lor.
6. Design
Material plită
Plitele pe gaz pot fi confecționate din inox (rezistent pe termen lung, necesită de regulă soluții speciale de curățare), sticlă/ceramică (aspect mai modern, rezistență mai scăzută) sau email (rezistență scăzută).
Panoul de comandă al plitei
Amplasarea sa și designul butoanelor diferă în funcție de model/producător, iar alegerea se face în funcție de preferințele personale.
Culoarea plitei
De regulă, gama de culori pentru plitele incorporabile este redusă, cele mai multe modele fiind disponibile pe negru, bej, gri sau alb. Este indicat să alegi culoarea în funcție de designul mobilierului de bucătărie și culoarea celorlalte electrocasnice.