Cum să alegeți cea mai bună dronă? 2021

VEZI TOATE MODELELE DE DRONE RECOMANDATE

Dronă, Cum să alegeți cea mai bună dronă? 2021

Dronele sunt aparate de zbor controlate de la distanță sau de un calculator.

Acestea pot fi cu aripă fixă (ca un avion) sau cu aripă rotativă (cu rotor, de obicei multi-rotor — quadcopter, hexacopter sau octocopter), pot avea o gamă largă de greutăți și pot fi folosite în multe scopuri — agrement, fotografie, agricultură, geodezie (în particular topografie), etc., și pot fi propulsate în diverse moduri, electric sau cu combustibil (benzină, propan, etc.).

tipuri de drone quad, quad x hex oct

În acest articol ne vom concentra pe dronele multi-rotor de agrement, care în majoritate covârșitoare sunt cu propulsie electrică (care este mai convenabilă în aceste scopuri). În astfel de cazuri, alegerea este majoritar determinată de preț, dar pot exista și alte considerente. O alegere importantă este dacă vrem o dronă FPV (first person video) sau nu. Dronele FPV sunt (mult) mai scumpe, pot fi controlate la distanțe mai mari și oferă priveliști spectaculoase; cele non-FPV sunt mai simple.

cea mai buna dron aDJI

Cele mai importante componente ale dronei (în afara încărcăturii pentru dronele FPV sau cele cu destinație utilitară) sunt:

1) Cadrul

Cadrul unei drone

2) Motoarele

Motoarele unei drone

3) Elicele

elicele unei drone

4) Sistemul electric de control al motorului (ESC)

esc drona- sistemul electric de control al motorului dronei

5) Bateria

Bateria dronei

6) Electronica de control

Electronica de control a dronei

În afara electronicii de control, toate aceste componente trebuie să fie compatibile, altfel drona nu va funcționa corect (nu se va ridica de la pământ, va zbura foarte puțin sau chiar poate lua foc sau exploda).


Ce importanță are fiecare componentă? Care drone sunt mai bune înfuncție de scop?

Kit complet drona

Cadrul este platforma care ține legate componentele dronei.

Acesta trebuie să fie rigid pentru a putea manevra și menține sub control drona. Dimensiunile cadrului influențează dimensiunile elicelor (cadrul trebuie să aibe brațele suficient de lungi astfel încât elicele să nu se intersecteze) și afectează într-o mare proporție greutatea dronei (de multe ori fiind pe locul 2 după baterie ca greutate).

Cele mai bune drome pentru consumatori dimensiuni

Elicele susțin drona în zbor.

Cu cât acestea sunt mai mari, cu atât drona este mai eficientă și poate zbura mai mult. Pe de altă parte, elicele mari reduc mult din manevrabilitate — elicele mici răspund mult mai repede la comenzi. În funcție de dimensiunile acestora se alege și motorul. În particular, motorul trebuie să poată dezvolta suficient cuplu pentru a menține elicele în rotație, altfel motorul se va comporta ca un scurtcircuit în sistemul electric al dronei, motoarele se vor strica și există pericolul ca drona să ia foc.

Motoarele sunt mijlocul de propulsie al dronei

În funcție de puterea acestora și dimensiunile elicei putem calcula greutatea maximă ce poate fi ridicată de dronă (și astfel dacă poate zbura în primul rând). Totuși, puterea nu este singurul criteriu după care se aleg motoarele dronei — este important ca motorul să dezvolte suficient cuplu pentru a roti elicele. În acest sens, contează mai mulți parametri: puterea motorului, tensiunea de alimentare / curentul nominal și Kv-ul. Kv-ul este raportul între nr. de rotații pe minut și tensiunea de alimentare. Din acest motiv (și pentru că puterea dezvoltată de motor (în Watt) este viteza de rotație (în radiani/s) înmulțită cu cuplul (în Newton-metri)), motoarele cu elice mai mari necesită un Kv mai mic și vice-versa. Atenție și la răcire: un motor puternic produce foarte multă căldură, dar în majoritatea cazurilor, acestea sunt răcite suficient de aerul înconjurător și cadru.

Sistemul electric de control al motorului

Asigură rotația motorului (motoarele folosite în drone sunt de obicei de tip BLDC, adică brushless de curent contiinu, care necesită un controller extern care să pornească și oprească curentul în diferitele bobinaje – de obicei 3 – pentru a produce câmpul electromagnetic rotativ ce transferă energie rotorului format din magneți permanenți), și trebuie să poată transfera curentul maxim consumat de motor. Pe lângă rating-ul de curent, ESC-urile bune au și optimizări ce nu pot fi reprezentate direct ca o valoare numerică — un ESC bun va optimza timpul de schimbare a curentului astfel încât să maximizeze eficiența energetică a motorului și va reduce zgomotul produs de motor.

Bateria dronei

asigură curentul electric pentru toate componentele dronei (deși motoarele consumă >90% din energie), astfel că capacitatea bateriei determină timpul de zbor. Pe lângă timpul de zbor, în cazul dronelor de competiție, unde timpul de zbor este de importanță secundară, iar performanțele dinamice ale dronei sunt pe primul loc, este important ca bateria să poată livra în întregime curentul maxim consumat de motoare (atenție la calcul, fiindcă ESC-urile au și ele pierderi!), curent care este dat de C-rating (pentru a face conversia în Amperi, înmulțiți nr. C cu capacitatea bateriei (în Amperi-oră sau împărțiți rezultatul la o oră)). Și aici trebuie menționată o atenție la răcire (în mod special pentru dronele competitive, unde se lucrează aproape de limita maximă de curent).

Calculatorul de zbor al dronei

Este foarte important pentru dronele multi-rotor — acesta asigură zborul corect și staționarea la punct a dronelor. Pentru dronele mai sofisticate, acesta poate include multipli senzori și receptoare GNSS (GPS) și GSM pentru funcții de autopilot și asistență la recuperare.

La dronele FPV mai sunt importante camera video și mai ales transmițătorul video, care va determina calitatea semnalului video și distanța maximă la care se poate viziona prin „ochiul” dronei.


Ce opțiuni avem pentru cumpărarea unei drone?

Deoarece alegerea componentelor poate fi dificilă (mai ales celor cu mai puține cunoștiințe de fizică și inginerie), există multe drone disponibile pre-asamblate sau sub formă de kit-uri gata de asamblat.

Kit drona FPV


În funcție de nivelul de cunoștiințe și curiozității persoanei, se pot cumpăra: drone gata de zbor, kit-uri semiasamblate (necesită doar îmbinarea componentelor), kit-uri DIY (ce necesită unelte și uneori și un letcon), cumpărat pe componente (separat cadru, motoare, ESC-uri, baterii, calculator de zbor, module FPV, etc.), sau pot fi chiar construite pornind de la zero (plecând de la cherestea, filamente de plastic sau bare de metal, PCB-uri la comandă, semiconductoare discrete și microcontrollere, magneți din pământuri rare și cupru pentru bobinaj; toate componentele (mai puțin bateriile) putând fi procesate într-un garaj modest; bateriile recomandăm să le cumpărați gata construite din motive de performanță și siguranță).

Modele de drone

cele mai bune drone 2021 emag


Cele mai populare modele de drone gata-asamblate sunt cele de la DJI, în mod special Phantom și Mavic.


Considerente legale pentru drone:

Drona semi-profesionala 2021

În România, conform legislației la momentul întocmirii acestui articol, toate dronele de peste 500g trebuie înregistrate la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, vezi detalii AICI.
ATENȚIE! În toate zborurile, dar mai ales la zborurile FPV (unde este mai ușor să încălcați din neatenție aceste norme) este necesar să aveți o persoană care SUPRAVEGHEAZĂ ÎNTOTDEAUNA DRONA și trebuie ca DRONA SĂ NU SE ÎNDEPĂRTEZE LA O DISTANȚĂ MAI MARE decât cea admisă de autoritatea aeronautică a statului în care operați drona (în România este de 300m).

Drona pentru armata 2021


În afara operațiunilor militare, în foarte puține țări s-a introdus conceptul de zbor BVLOS (Beyond Visual Line of Sight, adică dincolo de zona vizibilă cu ochiul liber), pentru care s-au emis autorizații unui număr foarte mic de piloți pentru un număr foarte restrâns de companii ce operează aceste drone în scopuri strategice pentru economia țării (măsurători geodezice pentru proiecte extinse de infrastructură publică, fotografie aeriană și măsurători spectroscopice ale sănătății culturilor de plante, etc.).

Masuratori geogezice facute cu drona
Lidar Dronă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *