Cum se realizează efectele speciale?

green screen

Deschizi televizorul și găsești un film pe care nu l-ai mai văzut înainte. Poate că personajul principal se află pe o altă planetă, are superputeri, este însoțit de o creatură fantastică sau este înconjurat de sute sau mii se soldați care se luptă. Oricât de real ți se pare, cel mai probabil fiecare dintre aceste scene se bazează (mai mult sau mai puțin) pe efecte vizuale.

Cum se realizează astfel de scene cu efecte speciale?

cum functioneaza efectele speciale
cum functioneaza efectele speciale

Una dintre cele mai populare metode este utilizarea unui „ecran verde” (green screen). Actorii își joacă scenele în fața unui astfel de ecran sau înconjurați de obiecte acoperite cu material verde. Inițial, în producția de film se utiliza un ecran de culoare albastră, însă pe măsură ce producția de filme s-a dezvoltat, s-a realizat trecerea la culoarea verde.

editare efecte speciale film

Explicația principală pentru utilizarea unui astfel de ecran este simplă: verdele nu este o culoare pe care o întâlnești în mod obișnuit în scene (pe oameni – păr, ochi, piele etc. sau pe alte elemente). Acest lucru îi permite echipei de producție să adauge peste culoarea verde orice imagine care se potrivește scenei respective. Filmele nu sunt însă limitate la utilizarea ecranului verde, întrucât au libertatea de a folosi orice culoare, atât timp cât nu se regăsește pe actori sau pe alte obiecte.

Următoarea dată când te uiți la un film (sau chiar la rubrica meteo), întreabă-te dacă ceea ce vezi este adevărat sau adăugat ulterior cu ajutorul efectelor speciale.

filmmaking

Dacă ești pasionat de domeniul cinematografiei, poți consulta câteva cărți din domeniul producției de film, precum “Metoda Hollywood” de Cristian Vasilescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *