OnLife

zoom call

E 10 dimineața și începi o conferință online. Aștepți să intre toată lumea, îți pui zahăr în cafea, verifici dacă îți funcționează microfonul, arunci o privire la cameră, auzi zgomot de la vecini, animalul tău de companie are nevoie de mâncare, primești o notificare pe telefon, iar în apel cineva începe să vorbească.

Se aud sunete de fundal, te uiți la imaginea ta și observi că nu se vede clar, verifici să ai microfonul pe mute, încerci să ascunzi oboseala, telefonul îți vibrează și deschizi o fereastră cu noile mail-uri.

Toate aceste lucruri în timp ce încerci să fii atent la ce se discută în cadrul apelului. Obositor, nu?

apel zoom, scoala online, munca online

Cu toții am experimentat cel puțin o parte dintre aceste lucruri. Oricât am încerca să ne concentrăm la conferința de pe Zoom, Webex, sau orice altă platformă online, munca de acasă presupune și distrageri pe care nu le putem evita în totalitate.

Din acest motiv, un termen care a devenit popular în perioada pandemiei este cel de „Zoom fatigue” (fatigue – oboseală).

zoom fatigue

Unul dintre motivele pentru care apelurile video sunt obositoare este faptul că în cadrul comunicării mediate ne este mai dificil să transmitem și să interpretăm semnale nonverbale.

Mai precis, în timp ce interacțiunile față-în-față de bazează pe emoții exprimate prin indicatori nonverbali (tonul vocii, gestică, mimică), în cadrul apelurilor online încercăm să ne dăm seama de sentimente analizând mai degrabă discursul interlocutorilor.

Este mult mai dificil să analizăm semnalele nonverbale, ceea ce necesită mai multă energie din partea noastră pentru decodarea lor.

zoom calls

Oboseala apare și din cauza faptului că suntem mai atenți la propria persoană. În cadrul apelurilor video vedem în permanență imaginea noastră, ceea ce ne determină să acordăm atenție posturii noastre, gesturilor și expresiilor faciale.

Încercăm să dovedim faptul că suntem atenți la ceea ce se discută, ascunzând anumite indicii care ar putea indica oboseală sau plictiseală.

Peste aceste lucruri se adaugă și o oarecare anxietate, provenită din faptul că pot exista probleme cu conexiunea sau că poți fi deranjat de diverși factori pe parcursul conferinței.

working on a project

Pentru a evita sau diminua Zoom fatigue, încearcă să faci unul dintre următoarele lucruri:


Folosește o agendă pentru a-ți planifica întâlnirile și a te asigura că ai suficiente pauze pentru refacere pe parcursul zilei.

agendă


• Asigură-te că îți rezervi timp zilnic pentru hobby-urile tale.

hobby-uri diverse


• Achiziționează un scaun de birou ergonomic pentru susținere și încearcă să nu stai așezat mult timp fără pauze.

scaun de birou ergonomic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *